Bloomberg: nástup elektromobilů vyvolá další krach cen ropy

Továrna automobilky Tesla

Továrna automobilky Tesla Zdroj: Steve Jurvetson, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Nové elektromobily budou díky pokročilým technologiím natolik použitelné v běžném provozu, že v následujících deseti dojde k jejich významnému rozšíření, předpovídá agentura Bloomberg. Výsledkem bude silný pokles poptávky po ropě a další pád jejích cen.

Světové automobilky investují do vývoje elektromobilů miliardy dolarů, auta na elektřinu neignoruje prakticky žádný významný výrobce. Chevrolet, Nissan a Tesla slibují, že do dvou let uvedou na trh elektromobily s dojezdem přes 200 mil (320 kilometrů) a cenou okolo 30 tisíc dolarů (740 tisíc korun). S elektromobily experimentují i firmy mimo obor, například Google nebo Apple.

Ropné firmy se přitom na pokles poptávky v důsledku rozšíření elektromobilů nijak nepřipravují, upozorňuje Bloomberg. Ropný kartel OPEC předpokládá, že elektromobily budou v roce 2040 tvořit jen jedno procento automobilového trhu, podobný je i odhad těžaře Exxon.

Brent Crude Oil

Producenti ropy se přitom nedávno dopustili podobné chyby. Současný propad cen ropy, který začal předloni, vyvolala nadprodukce suroviny ve výši dvou milionů barelů denně. Krizi přitom nepředvídal nikdo z velkých producentů, navzdory mohutné expanzi těžby v Severní Americe. „Jak brzo mohou elektromobily spustit podobnou ropnou krizi snížením poptávky o stejné dva miliony barelů? Ptá se Bloomberg.

Elektromobily jako ledničky

Nyní je na světě zhruba miliarda osobních automobilů, elektromobily tvoří jen desetinu procenta tohoto počtu. Na základě vývoje trhu z posledních let došli těžaři ropy k závěru, že trh vzroste do roku 2040 právě o zmíněné jedno procento.

Bloomberg ale při svém odhadu vychází z takzvané S křivky, popisující přijímání nových technologií veřejností. Poptávka po elektromobilech se podle agentury vyvine stejně jako v případě ledniček, televizí nebo mikrovlnek, kdy po několika letech slabého zájmu, kdy si novou techniku pořizovali hlavně nadšenci a ti movitější, následoval strmý růst poptávky. Naznačovat to může už loňský rok, kdy poptávka po elektromobilech stoupla o 60 procent a nic na tom nezměnily ani nízké ceny pohonných hmot v důsledku levné ropy.

Pokud se toto tempo růstu zájmu udrží, poklesne poptávka po ropě o klíčové, krizi vyvolávající dva miliony barelů za den už v roce 2023. Podle stejného, pro elektromobily optimistického scénáře bude v roce 2040 polovina nových aut schopna provozu jen na elektřinu.

Čínská otázka

Bloomberg připouští, že jeho předpověď se může vyplnit mnohem později. Otázkou zůstává, zda automobilky splní své sliby ohledně ceny a dojezdu svých budoucích elektromobilů a jak rychle bude postupovat budování sítě rychlých dobíjecích stanic, umožňujících použití elektrických vozidel na delších cestách. Neznámou je i vývoj poptávky v Číně či Indii, zda nová generace tamních řidičů, která si poprvé bude moci dovolit tamní auto, sáhne po elektromobilu.