Bohemia Energy snížila zisk o čtvrtinu. Důvodem jsou vysoké velkoobchodní ceny energie

Písařík Jiří Bohemia Energy

Písařík Jiří Bohemia Energy Zdroj: Michael Tomeš

Největšímu tuzemskému alternativnímu dodavateli energií, společnosti Bohemia Energy Entity Jiřího Písaříka, klesl zisk o více než čtvrtinu. Loni kvůli vysokým velkoobchodním cenám energie vykázala firma zisk po zdanění 441 milionů korun.

„Ceny na burze za poslední tři roky narostly o sto procent. Ačkoli jsme měli velkou část energií nakoupenou dopředu, s tímto nárůstem cen nepočítal víceméně nikdo. Zákonitě se to tedy muselo odrazit i na našem hospodářském výsledku,“ komentuje příčiny horšího výsledku mluvčí společnosti Hana Novotná. Letošní zisk by se podle ní mohl znovu přiblížit tomu z roku 2017, kdy dosáhl 609 milionů korun.

Čistý obrat společnosti meziročně vzrostl z 10,2 na 10,8 miliardy korun, za což podle firmy může především vzrůstající počet zákazníků. Bohemia Energy Entity loni dodávala elektřinu zhruba 398 tisícům zákazníků, což je meziročně o třináct tisíc více, a u plynu zvýšila počet zákazníků o sedm tisíc na 199 tisíc.

„Vysoké ceny na burze výrazně pročistily trh. Především od těch, kteří nakupovali rizikově a bez dlouhodobého výhledu. Naše poměrně konzervativní nákupní strategie nám naopak umožnila udržet pro zákazníky výhodné cenové nabídky i po razantním zvýšení velkoobchodních cen,“ dodala Novotná.

Společnost Bohemia Energy Entity ke konci loňského roku dodávala elektřinu čtvrtému nejvyššímu počtu zákazníků, přičemž u plynu byla třetím největším dodavatelem. Součástí skupiny Bohemia Energy jsou také společnosti Amper Market, Comfort Energy, Europe Easy Energy, X Energie a Slovakia Energy, jejichž výsledky však do výsledku firmy Bohemia Energy Entity nejsou zahrnuty. Souhrnně loni skupina v tržbách přesáhla 21 miliard korun, což je o třetinu více než rok předtím. V roce 2017 ale součástí skupiny nebyla firma Amper Market, která loni utržila zhruba 4,3 miliardy korun.