Boj akcionářů Unipetrolu vrcholí, vyšší dividenda zatím nebude

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: ctk

Střet dvou největších akcionářů Unipetrolu před valnou hromadou, která se sejde příští úterý, nabírá na intenzitě. Zatím se hraje jen o výši vyplacené dividendy. V pozadí jde ale o další směřování firmy a rovnoprávné postavení většinového vlastníka PKN Orlen, čtvrtinového akcionáře Paulinino Limited a ostatních menších držitelů českých petrochemických akcií.

Představenstvo Unipetrolu odmítlo požadavek Paulinino, které sdružuje akcionáře Unipetrolu z okruhu J&T Banky, aby firma místo navržených 5,52 koruny na akcii na dividendách vyplatila 15 korun na akcii. „Navržená výše dividendy umožní společnosti zachovat si schopnost financování několika probíhajících projektů včetně stavby nové polyetylenové jednotky,“ píše Unipetrol v odpovědi akcionářům z Paulinino. Nastřádané miliardy prý také bude potřebovat po rozjezdu etylenové jednotky.

Zástupci Paulinino s argumentací vedení Unipetrolu nesouhlasí. „Nejde ale ani tak o výši dividendy jako o změnu přístupu PKN Orlen k Unipetrolu. Polská firma dlouhodobě upřednostňuje své zájmy na úkor menšinových akcionářů,“ říká Pavel Muchna zastupující Paulinino. Poláci podle Muchny drží Unipetrol záměrně bez dluhů a nechávají ho hromadit hotovost.
Finanční pozici Unipetrolu pak na úrovni celé skupiny využívají k získání levnějšího financování pro své projekty. Do Česka ale peníze formou úvěrů na investice nepošlou.

„Návratnost vlastního kapitálu se musí zvýšit kvůli přiměřenému zadlužení. Udržitelný je čistý dluh kolem 10 miliard korun. Investovali jsme, protože čekáme určitou výkonnost akcií. Ta tady není,“ dodává Muchna. S vyšším dluhem by zůstalo více peněz na výplatu dividend. O nezdravé bilanci Unipetrolu mluví i analytici. „Nulové zadlužení je pro firmu velmi nevýhodné. Financuje tak provoz z vlastních zdrojů, což je drahé,“ říká Tomáš Menčík z makléřské firmy Cyrrus.

Zdravé zadlužení podle něj může zvýšit hodnotu firmy na burze. U Unipetrolu ovšem ohodnocení akcií komplikuje, že je závislý na vnějších faktorech jako cena ropy a marže, které nedokáže ovlivnit. Trh nečeká, že by se Poláci na valné hromadě s Čechy dohodli na kompromisní výši dividendy. Paulinino chce ovšem mluvit i o řízení firmy a její bilanci. „Pokud nás PKN Orlen nebude poslouchat, zvážíme svolání mimořádné valné hromady. Jsme také připraveni se našich akcionářských práv domáhat u soudu,“ dodává Muchna.