Češi dohodli s Rusy byznys v jaderném palivu

Temelín

Temelín Zdroj: 7

Ruský výrobce jaderného paliva Tvel vytváří společný podnik s českou společností Alta, která je známa svými aktivitami na východních trzích. Nová firma Alvel se bude zabývat poskytováním služeb, jež souvisejí s dodávkami ruských palivových článků na evropský trh. Tuto informaci deníku E15 potvrdily dobře informované zdroje. Zástupci obou společností ji zatím nekomentují.

Dohodu zítra podepíší šéfové obou firem, stane se tak během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze. Projekt společného podniku podpořila v listopadu česko-ruská mezivládní komise. „Strany ocenily význam toho, že společnosti Alta Invest a Tvel zakládají v České republice společný podnik Alvel (centrum technologických servisů), zaměřený na podporu současných i budoucích zákazníků společnosti Tvel a Alta Invest v zemích Evropské unie,“ uvádí se v protokolu z tohoto jednání.

Mezi služby spojené s dodávkami palivových článků patří přeprava, skladování, servis, kontrola a monitoring. Tvel má zájem o expanzi na další trhy a podle všeho očekává, že v Evropě mu pomůže právě společný podnik s firmou ze země EU. Zřejmě jde také o získávání evropských licencí. Češi by naopak díky společné firmě mohli získat další know-how v jedné z klíčových oblastí jaderné energetiky.

Alta už s Tvelem spolupracuje dlouho – od roku 1995 je dovozcem paliva Tvelu do Česka, od loňského roku také na Slovensko. Tvel svou produkci vyrábí také pro Finsko, Maďarsko a Bulharsko, ve spolupráci s dalšími firmami rovněž pro Německo, Švýcarsko a Nizozemsko. Podíl ruského Tvelu na celosvětové výrobě jaderného paliva činí sedmnáct procent.

Tvel je součástí ruské státní skupiny Rosatom, která v konsorciu s plzeňskou Škodou JS soutěží o zakázku na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně. Rusové dnes dodávají palivo jak do Dukovan, tak do stávajících dvou bloků Temelína, kde v posledním výběrovém řízení porazili americký Westinghouse. Cílem Rosatomu je podle ruského tisku konkurovat ve světě nejen surovinami, ale také technologií a znalostmi.

Ruský Tvel v minulosti uvažoval také o výstavbě závodu na výrobu jaderného paliva v Česku. Podle některých zdrojů tato myšlenka není mrtvá, i když Tvel staví větší závod na Ukrajině. „Tvel posuzuje řadu projektů lokalizace výroby v zahraničí,“ napsal v této souvislosti list Nězavisimaja gazeta.

Kromě spolupráce s Tvelem je česká společnost Alta v Rusku známá především jako největší tuzemský dodavatel výrobních kapacit pro tamní průmysl, podílí se například na modernizaci uralského výrobce vagonů Uralvagonzavod.