Češi loni vyvezli zbraně za 6,8 miliardy. I do nedemokratických zemí

Česká zbrojovka z Uherského Brodu

Česká zbrojovka z Uherského Brodu Zdroj: ctk

Pro české zbrojovky byl loňský rok rekordní. Z Česka byl v loňském roce vyvezen vojenský materiál za 6,8 miliardy korun. V roce 2011 byla hodnota tohoto exportu 4,5 miliardy korun. Víc než třetina zbraní směřovala do zemí, kde jsou porušována lidská práva. V analýze Výroční zprávy ministerstva průmyslu a obchodu o kontrole vývozu vojenského materiálu za rok 2012 to uvedla organizace Amnesty International ČR (AI).

Podle analýzy loni směrovalo až 38,6 procenta z celkového objemu vyvezeného vojenského materiálu do zemí, kde neexistuje demokratická kontrola ozbrojených složek, nezávislé soudnictví a policie a způsob vlády je z podstaty autoritářský. Za tyto země AI považuje například Jemen, Egypt nebo Alžírsko. V roce 2011 přitom směřovalo do „rizikových“ zemí 34,5 procenta vývozu. Posledních minimálně šest let se ale tento podíl stabilně drží nad třetinou celkového exportu, uvedla AI.

„Vývoz zbraní do těchto zemí je v Česku často dán historicky, ČSSR ve velkém vyvážela např. do Egypta nebo Sýrie a tradiční obchodní napojení přetrvalo. V současných konfliktech se mnohde bojuje se starými zbraněmi československé výroby,“ dodal expert Amnesty International na problematiku zbraní Michal Mochťak.

Podle AI se dosavadní jednání České republiky v oblasti obchodu s vojenským materiálem v praxi odklání od deklarovaných principů zahraniční politiky. Organizace vyzvala ministerstvo zahraničních věcí, aby ve spolupráci s Poslaneckou sněmovnou a Senátem připravilo opatření pro zlepšení dohledu nad schvalovacím procesem licencí do zemí, ve kterých hrozí riziko použití zbraní a vojenského materiálu k potlačování lidských práv.

Například jedna z nevětších českých zbrojařských firem - Česká zbrojovka z Uherského Brodu - při letošních nepokojích pozastavila vývoz svých pistolí do Egypta. Podle Amnesty International byly totiž nejspíše i české zbraně použity proti demonstrantům během protestů.

Přečtěte si aktuální rozhovor se šéfem České zbrojovky: Lubomír Kovařík: Situace v Egyptě nás netěší obchodně ani lidsky

Libor KovaříkLibor Kovařík|E15