Český autoprůmysl dál roste, loni zvýšil tržby na 865 miliard

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Tuzemské automobilky a výrobci autodílů loni zvýšili tržby o 2,9 procenta na 865 miliard korun. Export vzrostl o pět procent na 718 miliard korun. Jedno z hlavních průmyslových odvětví se tak na české průmyslové výrobě podílí už bezmála 25 procenty.

Automobilový průmysl se na české průmyslové produkci podílel téměř čtvrtinou a sedmi procenty na HDP. „Je logické, že výše automobilového exportu má zásadní vliv na zahraničně-obchodní bilanci ČR. Ta za rok 2013 dosáhla kladného salda 350,5 miliardy korun, k němuž automobilový průmysl přispěl částkou 388,9 miliardy korun,“ uvedl ředitel sdružení Antonín Šípek.

Tuzemské automobilky loni vyrobily 1,16 milionu vozidel, což proti roku 2012 byl pokles o 3,8 procenta. Největším producentem byla Škoda Auto.

Dodavatelský sektor se na celkových tržbách podílel zhruba 46 procenty. Dodavatelé dílů loni zvýšili tržby o 3,9 procenta a export o 11 procent. Největšími výrobci byli Continental Automotive a Robert Bosch.

Automobilový průmysl zaměstnává 150 tisíc lidí

Počet zaměstnanců v odvětví se pohyboval kolem 150 tisíc lidí, z toho 109 tisíc pracovalo ve firmách sdružení. „Nutno zdůraznit, že automobilový průmysl se na celkovém počtu osob zaměstnaných v průmyslových činnostech podílí 11 procenty, ale jeho podíl na průmyslové produkci je 23,5 procenta. Z těchto dvou údajů jasně vyplývá, že produktivita práce v automobilovém průmyslu je zhruba dvakrát vyšší než v ostatních průmyslových odvětvích,“ podotkl prezident SAP Martin Jahn.

Průměrná měsíční mzda v odvětví se loni zvýšila o 3,4 procenta na 30 698 korun. Byla tak zhruba o 22 procent vyšší než celorepublikový průměrný plat.