Český těžař se uchází o slovenské uranové doly, vláda s tím ale nepočítá

Ilustrační foto uranového dolu

Ilustrační foto uranového dolu Zdroj: Alberto Otero Garc via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Společnost Uranium Industry hodlá po slovenských parlamentních volbách v příštím roce znovu otevřít možnost těžby tamního uranu. Projekt počítá s těžbou v ložisku o kapacitě 15 tisíc tun zásob nedaleko východoslovenských Košic. Těžební licenci na slovenský uran se dosud pokoušela neúspěšně získat slovenská firma Ludovika Energy, za kterou stojí kanadský kapitál. Současná slovenská vláda s těžbou nicméně prozatím nepočítá.

„Věříme, že realizace projektu v rámci česko-slovenského konsorcia firem by mohla být pro tamní politiky přijatelnější než v režii kanadského hráče a se získáním těžební licence bychom tak perspektivně mohli uspět. Projekt je kompletně hotov včetně plánů na podzemní závod, chybí jen získání dobývacího prostoru od slovenského ministerstva životního prostředí,“ uvádí šéf Uranium Industry Milan Klečka.

Hodnota zásob dolu je při současných cenách suroviny kolem 1,2 miliardy dolarů, cena uranu je přitom v současnosti poblíž desetiletého minima. S týmem slovenských odborníků z Ludovika Energy už česká firma spolupracuje na projektu v Mongolsku, kde získala práva na uranovou těžbu letos v létě.

Slovenská firma, za kterou stojí kanadská European Uranium Resources, vedla geologický průzkum těžby košického uranu v letech 2005 až 2014, letos v dubnu jí vypršela platnost průzkumné licence, když ji úřady odmítly prodloužit. Záměr těžit uran se setkal s vlnou odporu tamních obyvatel i ekologů, ložisko uranových a molybdenových rud totiž spadá do příměstské rekreační oblasti Košic.

Do karet těžařům nenahrává ani slovenská legislativa, která nedávno přitvrdila. Podle rok starého zákona totiž dobývání radioaktivních látek musí v referendu odsouhlasit lidé z obcí, v jejichž katastrech se ložiska nacházejí.