ČEZ bude zlevňovat. Peníze ale ušetří jen věrní klienti

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: Anna Vackova, E15

Energetická společnost ČEZ bude v příštím roce zlevňovat elektřinu, ale na slevu dosáhnou jen zákazníci firmy, kteří se upíší do roku 2016. Ušetřit by mohli až přibližně deset procent, ročně zhruba 2300 korun. U dalších produktů ČEZ cena takzvané silové elektřiny neporoste.

„Nezdražíme žádný produkt z těch, co máme,“ řekl šéf divize Obchod a strategie společnosti Pavel Cyrani.

Společnost přestavila nový tarif ČEZ Garant. V rámci něj slibuje, že nebude lidem, kteří ho budou využívat, zvyšovat cenu silové energie až do začátku roku 2017. „Ceny silové elektřiny jsme za poslední dva roky snížili asi o 20 procent, naši zákazníci ušetřili 2,7 miliardy korun,“ uvedl Cyrani.

Cena silové elektřiny neporoste příští rok ani u tarifů dalších nejvýznamnějších dodavatelů. „U některých našich produktů bude dokonce v rádu jednotek procent nižší,“ řekl mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec. Růst cen neočekává ani firma E.ON. „Očekáváme spíše stagnaci nebo mírný pokles,“ uvedl mluvčí společnosti Vladimír Vácha. Finální ceny pro příští rok však dodavatelé oznámí až po listopadovém cenovém rozhodnutí ERÚ.

Dodavatelé vyčkávají

„V současnosti ceny na příští rok připravujeme a budeme je oznamovat ke konci listopadu,“ potvrdila mluvčí alternativního dodavatele Bohemia Energy Alžběta Šťastná. Analýzu trhu pro tvorbu ceníku pro příští rok dokončuje i další alternativní dodavatel Centropol Energy.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka řekl, že z dosavadních analýz ERÚ vyplývá, že by regulované ceny mohly zůstat pro příští rok přibližně stejné, a ceny elektřiny by se tak mohly velmi mírně snížit.

ERÚ rozhodne v listopadu

Cena silové elektřiny je neregulovanou složkou konečné ceny elektřiny a dodavatelé si ji určují sami. Druhou polovinu konečné ceny tvoří regulované složky, jako například poplatek za distribuci. Ty každoročně stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ), jenž by ceny na příští rok měl oznámit v listopadu.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun. Skupina ČEZ v Česku zaměstnává přes 20 tisíc lidí.