ČEZ přijde kvůli odstávkám elektráren o miliardy

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: CTK

Výroba z jádra se letos propadne o 11 procent. Tři bloky jaderné elektrárny Dukovany obnoví provoz nejdříve na konci roku. Zisk ČEZ udrží jen díky vratce daně z emisních povolenek.

Nejistota ohledně kvality svarů v jaderné elektrárně Dukovany spolu s odstávkami Temelína a zpoždění při rozjezdu uhelných elektráren v Prunéřově a Ledvicích přijde ČEZ draho. Doplatí na to i stát jako hlavní akcionář. Kvůli výpadkům elektráren ČEZ už podruhé v tomto roce snížil výhled výroby. Ta by měla být dokonce o dvě procenta nižší než loni. Zároveň s tím vedení firmy oznámilo, že letošní provozní zisk EBITDA bude 64 miliard korun, což je o čtyři miliardy méně než očekávání z léta a o šest miliard méně než stejný údaj z jara.

„Čistý očištěný zisk očekáváme stále ve výši 27 miliard korun,“ říká generální ředitel Daniel Beneš. Tento ukazatel je klíčový pro výpočet dividendy. Jenže ČEZ se ho podaří dosáhnout jen díky dřívější chybě státu. Minulý týden vrátil stát firmě 3,8 miliardy korun, které ČEZ odvedl v letech 2011 a 2012 na darovací dani z emisních povolenek. Tu soud označil za nezákonnou. Na příští dividendu si tak stát částečně přispěl sám.

Za první tři čtvrtletí klesl ČEZ provozní zisk EBITDA z loňských 54,7 na 48,4 miliardy korun. Čistý zisk spadl z 19,6 na 16,6 miliardy korun. Firma se musela vypořádat především s meziročním propadem výroby o sedm procent v nejziskovějších jaderných elektrárnách. Kvůli jejich odstávkám si musela firma elektřinu, kterou už v minulosti prodala, kupovat na trhu. I proto provozní náklady firmy na energie meziročně vzrostly o 10 miliard korun.

Tři bloky dukovanské elektrárny budou stát až do konce roku. Na dvou ČEZ provádí kontroly a opravy desítek svarů. „Dva bloky by měly být v provozu do konce roku. Jeden blok možná najede až první týden v lednu,“ dodává Beneš. S prodloužením licence pro provoz prvního bloku, která vyprší na konci roku, by podle generálního ředitele neměl být problém. Celkem se letos výroba v jaderných elektrárnách propadne o 11 procent.

Generální ředitel ČEZu: Chceme vrátit provozní zisk nad 70 miliard