ČEZ v Bulharsku prohrává. Jednání o odebrání licence bylo zahájeno

Demonstrace proti ČEZ

Demonstrace proti ČEZ Zdroj: ctk

Bulharský energetický regulátor spustil řízení k možnému odebrání licence distribuční firmě ČEZ Bulgaria. Zdůvodnění tohoto kroku chce oznámit ve středu. Česká energetická skupina ČEZ jakákoli pochybení, kvůli kterým by o licenci mohla přijít, odmítá. V Bulharskui firma čelí protestům kvůli údajně vysokým cenám elektrické energie.

Tvrdým postupem proti českému distributorovi a zároveň příslibem nižší ceny pro spotřebitele se bulharský premiér Bojko Borisov snažil zmírnit masové protesty Bulharů proti vysokým účtům za odběr elektřiny. Česká distribuční společnost ČEZ Bulgaria dostala pokutu a bylo zahájeno jednání o odebrání licence. „Bylo rozhodnuto o zahájení procesu odebrání licence ČEZ,“ oznámil bulharský regulátor.

Záměr odebrání licence firmě ČEZ oznámil Borisov na tiskové konferenci v Sofii. Podle agentury Focus se opíral i o názor bulharské prokuratury, podle níž ČEZ „systematicky porušoval“ pravidla a odebrání licence si zaslouží.

Český premiér Petr Nečas označil výroky bulharských představitelů za nestandardní. Uvedl také, že očekává, že Bulharsko bude dodržovat své mezinárodní závazky i zákony o ochraně zahraničních investic. Nečas chce o situaci jednat s vedením ČEZ a od bulharských představitelů chce slyšet důvody, které je k bezprecedentnímu kroku vedly. Ministr průmyslu a obchodu Kuba chce o problému jednat v Evropské komisi. Podle Borisova byli pokutováni i další dva zahraniční distributoři, tedy česká společnost Energo-Pro a rakouská EVN. Energo-Pro se k situaci nevyjádřilo.

Vedle Bulharska ČEZ čelí potížím v Albánii, kde se dostal do konfliktu s úřady, a ty se rozhodly odebrat firmě licenci k distribuci elektřiny. ČEZ zahájil kroky k arbitráži s albánským státem o náhradě škody za zmařenou investici, celková ztráta v Albánii se odhaduje na pět miliard korun. Že by se problémy ČEZ přenesly i do Rumunska, kde společnost na distribučním trhu také působí není pravděpodobné. ČEZ působí i v Polsku, Turecku, na Slovensku a v Maďarsku. Od roku 2005, kdy zahájil mezinárodní expanzi, investoval v zahraničí 72 miliard korun.