Čína otevírá energetiku soukromníkům, ti postaví obří rafinerii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vmenkov via Wikimedia Commons (CC BY SA 3.0)

Převážně soukromá čínská skupina Zhejiang Petrochemical plánuje postavit za 15 miliard dolarů (354,5 miliardy korun) obrovský petrochemický komplex na ostrově blízko Šanghaje. Komplex má být prvním a největším energetickým závodem postaveným převážně soukromým investorem a ne státem.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj. Projekt je první konkrétní známkou toho, že Peking myslí vážně svůj záměr, že v masivním státem kontrolovaném energetickém sektoru spustí experimenty se smíšeným vlastnictvím nebo částečnou privatizaci. Peking si od toho slibuje zvýšení efektivity a růst v oblasti obnovitelných zdrojů.

V Zhejiang Petrochemical vlastní podíl 51 procent soukromý textilní gigant Rongsheng Holding Group. Jeho partnery je několik místních firem, včetně státního producenta chemikálií. Celý komplex má zahrnovat rafinerii s kapacitou 400.000 barelů denně a závod na etylén s kapacitou produkce 1,4 milionu tun ročně. Detaily o tom, jak bude projekt financován, nejsou známy.

Projekt by mohl podle zdrojů začít s produkcí v roce 2020. Musí ho ještě schválit Peking, a to včetně úřadu pro ochranu životního prostředí. Peking od července 2015 povolil více než 20 malým nezávislým rafineriím, kterým se přezdívá čajové konvice, dováže ropu. To způsobilo nadprodukci rafinovaných produktů a výsledkem toho je, že Čína vyvezla rekordní objem ropných produktů.

Firma Rongsheng byla založena v roce 1989 jako malá textilní společnost. Od té doby se rozrostla v konglomerát, který je aktivní také v oblasti realit a logistiky a jeho majetek činí více než 50 miliard jüanů (182,3 miliardy korun). Je také největším nezávislým producentem PTA, syntetického vlákna získaného z ropy pro výrobu textilií a obalových materiálů, v Číně.