Čína pomáhá Čechům v boji o zlevnění ruského plynu

Čeští odběratelé získávají nečekaného spojence v boji o nižší ceny plynu – Čínu. Ta se připojila k postoji evropských energetických firem, které žádají ruský gigant Gazprom o zlevnění dodávek. Nejsilnější hráč na českém plynárenském trhu, německá RWE, přitom vede kvůli cenám s Gazpromem arbitráž ve Vídni.

Ceny plynu jsou navíc jedním z hlavních bodů, o němž jednají RWE a Gazprom během rozhovorů o vytvoření nového společného podniku v Evropě. „Jednání s Gazpromem jsou na začátku. To, jestli skončí pozitivním výsledkem, se s největší pravděpodobností dozvíme začátkem října,“ řekl mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Střet o ceny bude ještě náročný. Podle odborného serveru Platts už RWE nepočítá s tím, že získá slevu ještě letos, spíše by se tak mělo stát v roce 2012 nebo 2013. S nepříznivým trendem cen plynu tak musí počítat i čeští zákazníci.

To, že jsou Rusové pod tlakem Evropanů i Číňanů, se kterými se jim zatím nepodařilo uzavřít dlouhodobý kontrakt, už ovšem připouštějí také v Moskvě. „Dohoda o exportu šedesáti až osmdesáti miliard metrů krychlových ruského plynu do Číny od letošního roku zůstala do značné míry na papíře,“ napsala Nězavisimaja Gazeta. Evropané už podle ní nemohou věřit hrozbě, že by Gazprom přesměroval vývoz plynu z Evropy do Číny.

Hlavní výtka evropských firem vůči Gazpromu spočívá v tom, že ruská společnost, kontrolovaná většinově Kremlem, odvíjí ceny plynu od cen ropy. Na základě dlouhodobých kontraktů s Gazpromem tak vyjde cena podstatně dráž než na spotových trzích včetně burz, kde je surovina k dodání okamžitě. Cenový rozdíl se výrazně zvýšil během krize, kdy byl na těchto trzích plynu přebytek. Rusové navíc musejí počítat s tím, že se plyn stále více dováží ve zkapalněné podobě z míst, jako je Katar. Celosvětovou nabídku plynu navíc zvyšují Američané, kteří se pustili do těžby břidlicového plynu.

Agentura Reuters upozornila, že se Gazprom a čínská ropná společnost CNPC nedoČína hodly na třicetiletém kontraktu v hodnotě až bilionu dolarů, ačkoliv o něm jednaly pět let. Gazprom zatím připustil ústupky u tříletých kontraktů. Cena plynu by se v tomto případě měla v menší míře odvíjet od spotových cen, byť stále zůstane dominantně závislá na ropě. U dlouhodobých kontraktů ale Gazprom změny odmítá, což se týká právě dodávek pro český RWE Transgas. Nižších spotových cen plynu naopak mohou využívat čeští alternativní obchodníci.

I Gazprom má nicméně po ruce argumenty: s vazbou cen na ropu přišli před časem sami Evropané, nižší ceny plynu by neodpovídaly nákladům a omezily by se investice do těžby plynu i plynovodů. Cenu plynu by přitom mohla Evropa zredukovat snížením daní a cen za přepravu.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.