Číňané mají světovou jedničku ve výrobě větrných turbín

Větrná turbína.

Větrná turbína. Zdroj: Falcon Capital

Čínský boom větrné energetiky přepisuje světové žebříčky největších výrobců větrných turbín. Loni Čína postavila pozemní větrné elektrárny s výkonem 30,5 gigawattu, což katapultovalo čínskou firmu Xinjiang Jinfeng (Sin-ťiangský zlatý vítr) na první místo mezi výrobci turbín. Za loňský rok západočínská firma postavila elektrárny s výkonem 7,73 gigawattu. Na čínském trhu má podíl 27 procent. Jen 100 megawattů postavili Číňané v zahraničí.

Xinjinag Jinfeng odsunula na druhé místo dánský Vestas. Třetí je americký General Electric a čtvrtý výrobce podle postaveného instalovaného výkonu je německý Siemens. „Ostatní firmy také profitovaly s rostoucího zájmu o větrnou energetiku. Pokud jde o počet instalací, nejsou tak daleko za Xinjiang Jinfeng. Vestas instaloval 7,35 gigawatu a jeho tržby vzrostly o 22 procent ve srovnání s rokem 2014,“ říká Ankit Marthur z analytické firmy GlobalData.

Tržby čínské firmy se díky větrnému boomu meziročně zvedly o 69 procent na 30 miliard jüanů. Pokud ale letos svůj podíl na čínském trhu nezvedne, může se Xinjiang Jinfeng zase v žebříčku propadnout. Čínská vláda pro letošek plánuje postavit 20 gigawattů větrných elektráren.

Globální ambice

Případný výpadek doma může světová jednička nahradit v zahraničí. „Vždy jsme chtěli být globální firmou. Teď nám dává další příležitosti iniciativa Nové hedvábné stezky. S politickou a finanční podporou centrální vlády je to příležitost, kterou nechceme propásnout,“ říká Wu Gang, ředitel Xinjiang Jinfeng. Jednou z první nových destinací by mohl být sousední Kazachstán, kde hodlá firma brzy investovat.

Letošní větrná horečka v Číně byla částečně vyvolaná také snahou investorů dokončit projekty před plánovaným snížením výkupních cen. Celkem nyní v Číně vyrábí elektřinu větrné elektrárny s výkonem 145 gigawatů, což odpovídá zhruba 140 jaderným blokům, jaké jsou v české Jaderné elektrárně Temelín.

Do roku 2025 by se celkový instalovaný výkon měl podle propočtů GlobalData zvýšit o dalších 200 gigawattů. Pro čínské výrobce to představuje stabilní trh ve výši 20 gigawattů nových elektráren za rok. K tomu Čína hodlá rozvíjet také oblast mořských větrných parků.