ČEZ ve čtvrtletí ztrojnásobil zisk, akcie jsou nejvýše od roku 2008

Sídlo společnosti ČEZ

Sídlo společnosti ČEZ Zdroj: ČTK

Polská černouhelná elektrárna a teplárna Chorzów.
Polská černouhelná elektrárna a teplárna Skawina.
3
Fotogalerie

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o 218 procent na 26,7 miliardy korun a výrazně tak překonal očekáváaní analytiků. Firmě pomohl mimo jiné enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích a rekordní zisk z obchodování s komoditami. Akcie v reakci na oznámení výsledky silně zpevňují.

Provozní výnosy ČEZ stouply o 29 procent na 76 miliard a provozní zisk před odpisy (EBITDA) o 119 procent na 43,7 miliardy. Skupina v reakci na to navýšila letošní celoroční výhled EBITDA na 95 až 99 miliard korun a výhled čistého zisku na 45 až 49 miliard.

„Očekávaný čistý zisk za celý rok 2022 indikuje dividendu, v případě stanovení na horní hranici intervalu platné dividendové politiky, na úrovni 67 až 73 korun na akcii,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Za loňský rok navrhuje ČEZ vyplatit akcionářům výrazně nižší dividendu 44 korun na akcii. „Příští rok tudíž bude pravděpodobně vyplacena nejvyšší dividenda v historii společnosti a majoritní vlastník, český stát, by mohl získat více než 27 miliard korun,“ doplnil. Stát v ČEZ drží zhruba 70 procent akcií.

Video placeholde
Co je stagflace? • Videohub

Růst tržních cen elektřiny podle ČEZ přispěl k růstu zisku z výroby, provozní zisk před odpisy v tomto segmentu výroby stoupl v prvním čtvrtletí více než čtyřnásobek loňské úrovně. Naopak v oblasti prodeje energií se ČEZ kvůlis tejným vlivům propadl do ztráty zhruba 0,2 miliardy korun. „Důvodem jsou stále vyšší pořizovací ceny elektřiny a plynu a také péče o nové zákazníky, o které se ČEZ Prodej postaral po dodavatelích, kteří selhali v loňském roce,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Loni v říjnu oznámila společnost Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku, ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu kvůli extrémnímu růstu cen energií na trzích. Na 900 tisíc zákazníků Bohemia Energy tak skončilo u dodavatele poslední instance (DPI), nejvíce z nich právě u ČEZ. Po Bohemia Energy skončili i další dodavatelé. Skupina ČEZ nyní uvádí, že na standardní smlouvu již bylo převedeno z režimu DPI 99,8 procenta zákazníků.

Akcie ČEZ na oznámené výsledky od rána reagují růstem, aktuálně posilují o 2,18 procenta a obchodují se za 1032 korun. To je nejvyšší hodnota od října 2008.