Čistý zisk ČEZ v pololetí vzrostl na 28,6 milardy. Pomohl i konec albánského dobrodružství

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Energetická společnost ČEZ hospodařila v prvním pololetí s čistým ziskem 28,6 miliardy korun, což představuje meziroční zvýšení o 5,3 procenta. Hlavní vliv na zvýšení zisku mělo ukončení působení v Albánii a obchodování s emisními povolenkami, negativně se do výsledků promítla klesající cena elektřiny.

Celoroční výhled hospodaření společnost se proti prvnímu čtvrtletí nemění a firma nadále očekává čistý zisk 37,5 miliardy korun.

Tržby ČEZ v prvním pololetí dosáhly 113,1 miliardy korun a zůstaly tak na úrovni loňského roku. Provozní zisk společnosti před odpisy (EBITDA) činil 49,2 miliardy korun, což je o 1,9 procenta více než ve stejném období loňského roku.

„Jsem rád, že se nám i v tomto pololetí dařilo čelit nepříznivým trendům v evropské energetice a že ČEZ má stále relativně nízkou míru zadluženosti,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. „Nám se zatím daří vypořádávat se s nastalou situací hledáním vnitrofiremních úspor, přestože tlak na nás je veliký a situaci nepomáhají ani měnící se regulatorní podmínky v jihovýchodní Evropě,“ doplnil.

Vývoj akcií ČEZu na pražské burzeVývoj akcií ČEZu na pražské burze Vývoj akcií ČEZu na pražské burze.

Faktory, které stály za zvýšením čistého zisku společnosti, se promítly do jejího hospodaření už v prvním čtvrtletí. Ve druhém čtvrtletí se naopak čistý zisk meziročně snížil o 16 procent na 10,8 miliardy korun. Tržby ve druhém čtvrtletí ale meziročně vzrostly o 1,7 procenta na 53,1 miliardy korun.

Za první pololetí vytěžil ČEZ méně uhlí, za celý rok ale čeká růst

Za první pololetí vytěžil energetický gigant 12 milionů tun uhlí, což je o šest procent méně než ve stejném období loňského roku. V celoročním výhledu ale společnost očekává, že těžba vzroste o devět procent na 24,8 milionu tun.

Těžbu v prvním pololetí ovlivnila především snížená poptávka ze strany elektráren ČEZ. Podle Svobody se na tom do značné míry podílela dlouhodobá odstávka elektrárny Prunéřov. Na pokles poptávky tlačilo i to, že se ČEZ na konci loňského roku předzásobil uhlím, které využíval v letošním prvním pololetí.

Za celý rok pak ČEZ očekává, že poptávka jeho elektráren po uhlí vytěženém v dolech skupiny poroste o šest procent na 16,8 milionu tun. Ještě výraznější růst by měl být u ostatních odběratelů ČEZ, kde energetická společnost očekává zvýšení dodávek o 17 procent na osm milionů tun uhlí.