Čtvrtina německých firem přijde o zvýhodněnou cenu elektřiny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jonas John CC BY-SA 2.0 Flickr

Téměř 500 německých firem ztratí nárok na výjimku z placení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů energie. Na 1500 firem, které si výjimku zachovají, bude platit příspěvek ve dvojnásobné výši proti současným 0,05 centu, 1,4 haléře, za kilowatthodinu. Počítá s tím návrh zákona, který schválila německá vláda. Podle televize N24 ale omezení počtu zvýhodněných firem nepovede ke zlevnění proudu pro domácnosti.

Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů platí spotřebitelé v ceně elektřiny. Zatímco domácnosti a malé firmy odvádějí příspěvek v plné výši, která činí 6,27 centu, 1,72 koruny, za kilowatthodinu, firmy s energeticky náročnou výrobou dosud platily 0,05 centu za kilowatthodinu.

Nová pravidla zpřísňují podmínky pro udělení výjimky. Nově na ni budou mít nárok jen ty firmy s energeticky náročnou produkcí, které se potýkají se silnou konkurencí na trzích mimo Evropskou unii. Kvůli tomuto opatření přijde o zvýhodnění zhruba čtvrtina podniků. Pro ty, které si výjimku zachovají, se cena „zelené přirážky“ zvýší na 0,1 centu, 2,8 haléře, za kilowatthodinu.

Na omezení nároku na výjimku z placení příspěvku se Německo v dubnu dohodlo s Evropskou komisí. Ta prověřovala systém výjimek od loňského prosince na základě stížnosti některých zemí EU, že Berlín tímto způsobem poskytuje domácímu průmyslu nepovolenou státní podporu. Německo výjimku obhajovalo s tím, že její odvolání by ohrozilo konkurenceschopnost jeho průmyslu a mohlo by vést k zániku tisíců pracovních míst.

Zelená přirážka se snižovat nebude

Vláda předpokládá, že celkový objem zvýhodnění pro průmysl zůstane na současných 5,1 miliardy eur, 140 miliard korun. Výše „zelené přirážky“ pro domácnosti a malé firmy se také snižovat nebude, podle vládních předpokladů by ale v budoucnu neměla ani výrazně růst, jako tomu bylo v předchozích letech.

Příspěvek na obnovitelné zdroje obsažený v ceně elektřiny slouží k pokrytí rozdílu mezi tržní cenou elektřiny a garantovanou cenou, kterou se stát zavázal provozovatelům obnovitelných zdrojů vyplácet. Podpora má přispět k většímu rozvoji obnovitelných zdrojů, které by podle plánů německé vlády měly v zemi nahradit jaderné elektrárny a část uhelných.