Další rána pro ČEZ v Bulharsku. Zdražovat se nesmí

Demonstrace proti ČEZ

Demonstrace proti ČEZ Zdroj: ctk

Bulharský regulátor DKEVR podle serveru Patria.cz uvedl, že od 1. července nedojde ke zvýšení cen elektřiny v zemi. Úkolem nové vlády bude nejprve potvrdit nový energetický zákon, který počítá se změněnou cenotvorbou. S povolením zdražit energetická společnost ČEZ počítala.

Od možnosti zdražení elektřiny si ČEZ, který má v Bulharsku velké problémy, sliboval náhradu za jarní snížení cen a návrat k zisku. Energetický regulátor DKEVR uvedl, že ke zvýšení koncových účtů za elektřinu v červenci nepřistoupí.

Potíže českých firem ČEZ a Energo-Pro v Bulharsku začaly počátkem letošního roku po masových protestech Bulharů proti vysokým účtům za elektřinu. Demonstranti se dožadovali znárodnění distribučních společností v zemi. Protesty nakonec vyústily v pád pravicové vlády Bojka Borisova.

Bulharské úřady v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ, k čemuž vyzýval i Borisov. Česká strana se proti prohlášení premiéra ohradila, protože rozhodnutí o licenci může vynést pouze nezávislý regulační úřad. Ten začal minulý měsíc veřejně projednávat možnost odebrání licence ČEZ k distribuci elektřiny. Česká společnost ale opakovaně uvádí, že nijak neporušila bulharské ani evropské právní předpisy.

Divize ČEZ Bulgaria v únoru dostala pokutu 15 000 leva (necelých 200 tisíc korun). Důvodem postihu prý byla skutečnost, že divize nevybrala auditorskou firmu ve veřejné soutěži.

ČEZ v dubnu připustil, že audit jeho bulharské odbočky ukázal nedostatky při kontrole smluv se subdodavateli, kteří pro firmu v zemi zajišťují odečet elektřiny a výměnu elektroměrů. Koncoví odběratelé ale prý poškozeni nebyli.

Petr Dokládal: Bulhaři cítí křivdu, že jejich stát nevytvořil vlastní ČEZ