Energetická náročnost české ekonomiky klesla na polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas lazek, Mlada fronta

Spotřeba energie v posledních dvaceti letech klesla zhruba na polovinu. Ve srovnání s rokem 1990 se nyní pohybuje na úrovni 57 procent. V Evropě nicméně Česko patří spolu se Slovenskem vzhledem k výkonu ekonomiky k největším spotřebitelům energií. Sousední Německo například potřebuje na vytvoření jednotky HDP o polovinu méně energie než Česko.

V Česku je na rozdíl od zemí v západní Evropě větší podíl energeticky náročného průmyslu a méně služeb, které tolik energie nespotřebují. Česko má například vyšší podíl chemického průmyslu. Ve střední Evropě je hlavním výrobcem průmyslových hnojiv. Mezi další energeticky náročná odvětví, která jsou v české ekonomice více zastoupena, patří hutnictví, strojírenství, sklářství a papírenský průmysl. Nicméně pořád platí, že české průmyslové firmy stále využívají energii neefektivně.

Vývoj spotřeby elektrické energie na jednoho obyvatele

vývoj spotřeby elektřinyvývoj spotřeby elektřiny

Největší nárůst ve spotřebě energie zaznamenala od 90. let minulého století doprava. Od roku 1990 spotřeba energie v dopravě vzrostla pětkrát.

V jednom ukazateli ovšem Česko řadu zemí západní Evropy předčí. Měřeno spotřebou elektrické na jednotku HDP se Česko pohybuje pod průměrem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Podle statistiků to souvisí i s tím, že řada zemí je více elektrifikována. Navíc i v Česku rok od roku spotřeba elektřiny v přepočtu na obyvatele roste, podobně jako v ostatních vyspělých zemích.