EU rozšířila pomoc kvůli ruskému embargu na máslo a další výrobky

ilustrační foto mlékárny

ilustrační foto mlékárny Zdroj: E15 Eduard Erben

Brusel pošle novou finanční pomoc evropským výrobcům některých mléčných výrobků, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Nejnovější opatření se týká másla, sušeného odstředěného mléka a některých druhů sýra. O velikosti nejnovější pomoci Evropská komise neinformovala. EU již dříve oznámila pomoc pro pěstitele zeleniny a ovoce.

Rusko zakázalo dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na sankce Západu. Ten Moskvu viní z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Evropská komise dnes oznámila, že poskytne finanční pomoc na úhradu denních nákladů spojených s uskladněním nadbytečných zmíněných mléčných výrobků po dobu tří až sedmi měsíců. Nadále se přitom podle agentury Reuters debatuje o tom, jakých výrobků by se pomoc měla konkrétně týkat. Některé z nich totiž k uskladnění nejsou vhodné.

Komise dříve tento měsíc mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (skoro 3,5 miliardy korun) na pomoc evropským pěstitelům zeleniny a ovoce, které ruský zákaz postihl. U mléčných výrobků funguje jiný mechanismus, protože výrobky budou po uskladnění moci zamířit do obchodů.

Ministři zemědělství členských zemí EU se budou hledáním alternativních trhů a kompenzací pro evropské zemědělce zabývat na schůzce 5. září.