Fitch: Akvizice Slovenských elektráren negativně ovlivní rating ČEZu

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Případná akvizice Slovenských elektráren (SE) může mít negativní vliv na úvěrový rating české energetické společnosti ČEZ. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Fitch. Podle ní má SE "slabší úvěrový profil" a pokud bude ČEZ koupi firmy financovat dluhem, vzroste českému podniku klíčový ukazatel zadluženosti.

ČEZ ve středu potvrdil, že má zájem o dvoutřetinový podíl v SE, který nabízí k prodeji vysoce zadlužená italská společnost Enel. Český gigant ale transakci podmiňuje řešením problémů kolem dostavby jaderné elektrárny Mochovce.

Podle Fitch má SE jako podnik orientovaný výlučně na výrobu elektrické energie vyšší podnikatelské riziko. Firma také vykazuje záporné hotovostní toky a kvůli investičním výdajům na dostavbu Mochovců se jí ve střednědobém výhledu bude zvyšovat koeficient zadlužení.

ČEZu by moc vzrostla zadluženost v poměru ke kapitálu

Zadluženost ČEZ v poměru ke kapitálu je nyní podle agentury v porovnání se západoevropskými energetickými společnostmi nízká. Pokud ale bude případnou akvizici SE financovat plně dluhem, zvýší se jeho koeficient zadlužení nad úroveň, která by odpovídala jeho nynějšímu ratingu A-minus. Fitch upozornila, že v případě úspěchu nabídky ČEZ by musela zařadit jeho rating do režimu sledování s vyhlídkou na zhoršení.

Ve čtvrtek oznámily společnou nezávaznou nabídku na koupi SE slovenská rafinérská a petrochemická skupina Slovnaft a maďarský energetický podnik MVM Group. Naopak slovenská vláda, o jejímž zájmu o podíl se dříve hovořilo, předběžnou nabídku podle zdrojů agentury Reuters nepodala. Enel uvedl, že přijal na SE několik nezávazných nabídek, jména uchazečů ani jejich počet ale odmítl uvést. Sdělil pouze, že podání závazných nabídek očekává na konci tohoto nebo začátku příštího roku.