Google pokračuje v investicích do energetiky, utratil už přes miliardu dolarů

solární elektrárna

solární elektrárna Zdroj: Karolina Hnilickova, Sedmicka

Google potvrzuje svou víru v obnovitelné zdroje, chystá další velké investice. Internetový gigant vloží spolu s investiční společností KKR stovky milionů dolarů do stavby šesti solárních elektráren. Obnovitelných zdrojů si všímají i další technologické firmy.

Oba partneři dohromady utratí 400 milionů dolarů, podíl Googlu činí 80 milionů dolarů. Elektrárny vyrostou v Kalifornii a Arizoně, o stavbu se postará společnost Recurrent Energy. Trojice firem přitom nespojí síly poprvé, už před dvěma lety investovala 350 milionů dolarů do elektráren nedaleko Sacramenta.

Solární elektrárny dosáhnou společného výkonu 106 megawattů, což by mělo pokrýt potřeby 17 tisíc amerických domácností. Recurrent, který bude elektrárny po jejich dokončení provozovat, už uzavřel dohody se třemi odběrateli. Projekt bude v provozu od ledna příštího roku,

Google už do obnovitelných zdrojů energie investoval přes miliardu dolarů po celém světě. Vlastní podíly ve větrných farmách Severní Dakotě a Oregonu či solární elektrárny v Německu. Současná investice je čtrnáctou od roku 2009, kdy Google poprvé vstoupil na pole energetiky jako finanční investor. Už předtím ale firma postavila několik energetických zdrojů pro vlastní potřeby.

Příklad Googlu se zpožděním následují další technologické firmy. Facebook postaví obří datové centrum ve městě Altoona v Iowě kvůli tomu, že o 160 kilometrů dále leží dostatečně velký větrný park, na který se může napojit. Sociální síť má za cíl pokrýt čtvrtinu své spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Datové centrum v Švédsku by v budoucnu měly plně zásobovat vodní elektrárny.

Také Apple nedávno v USA postavil tři větrné farmy. Microsoft sice žádné vlastní elektrárny nestaví, uzavřel ale dvacetiletý kontrakt na odběr elektřiny z větrné elektrárny v Texasu, jejíž výkon dosahuje 110 megawattů.