Hnědouhelná elektrárna Počerady přejde do vlastnictví miliardáře Tykače

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady Zdroj: profimedia.cz

Elektrárna Počerady
Elektrárna Počerady
Elektrárna Počerady
Elektrárna Počerady
Elektrárna Počerady
11
Fotogalerie

Skupina Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače získá do svého portfolia hnědouhelnou elektrárnu Počerady, zaplatí za ni dvě miliardy korun. Spravovat ji bude od roku 2024. Dosavadní majitel, skupina ČEZ, nevyužila do konce minulého roku opci na odvolání prodeje. Nový majitel skupina Sev.en hodlá do modernizace a ekologizace Počerad investovat miliardy korun. Chce, aby dodávaly energii, než za ně bude náhrada, například jaderný blok.

V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná z dnešní skupiny Sev.en Energy s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let, jejíž součástí byly i dvě opce na prodej, respektive ponechání si elektrárny.

Při možné první opci v roce 2015 zůstala elektrárna majetkem ČEZ. Druhá platila do konce loňského roku. „S ohledem na další kroky Evropské komise omezující stále více využívání uhlí v souvislosti s přechodem na bezemisní ekonomiku ČEZ tuto opci nevyužil,“ uvedl Kříž.

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák v listopadu uvedl, že firmě nedává ekonomický smysl provozovat elektrárnu, pro kterou nemá svoje vlastní uhlí. Tím se podle něj Počerady liší například od elektráren Prunéřov, Tušimice a Ledvice, které spalují uhlí ČEZ.

Část minoritních akcionářů se ale na odprodej elektrárny za uvedených podmínek divá kriticky. Podle Michala Šnobra je suma ve výši dvou miliard korun „neutěšená“. Menšinový vlastník Čezu navíc tvrdí, že energetická společnost Počerady vůbec prodávat nemusí. „Zvláště když se areál elektrárny se svým potenciálem v možné nové plynové elektrárně stane po skončení spalování uhlí důležitým kamenem na šachovnici české energetiky pro další dvě dekády,“ napsal Šnobr.

Mimo smlouvu z roku 2013 stojí nabídka, kterou podal na koupi elektrárny Počerady předloni Tykač. Měl nabízet deset miliard korun, dozorčí rada ČEZ ale prodej neschválila. Možnou transakci tehdy kritizoval mimo jiné současný premiér Andrej Babiš (ANO), v té době ministr financí.

Prodej elektrárny ostře napadají i ekologové. Vadí jim zejména fakt, že by Tykačova firma provozovala elektrárnu do budoucna déle než ČEZ a že nový vlastník nebude investovat do technologií vedoucích k plnění nových emisních limitů. V listopadu ekologové uspořádali happening před budovou ČEZ. Zástupcům ČEZ předali petici s více než 10 tisíc podpisy proti prodeji elektrárny. Podle hnutí Arnika jsou Počerady spolu s elekrárnou Prunéřov nejhorším českým zdrojem vypouštěné rtuti do ovzduší, vody a půdy. Počerady s Prunéřovem a Tušimicemi jsou i největším českým zdrojem skleníkových plynů.

Elektrárna Počerady leží mezi městy Louny a Most. Svým instalovaným výkonem pět krát 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi.