Lichtenštejnové investují miliardy do velkého energetického projektu v Rakousku

Längetal v Tyrolsku je jedním z míst, kde dnes funguje přečerpávací vodní elektrárna.

Längetal v Tyrolsku je jedním z míst, kde dnes funguje přečerpávací vodní elektrárna. Zdroj: Red Squirell

Nádrž Längetal
Přehrada Längetal
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách.
Dlouhé stráně.
5
Fotogalerie

Knížecí rod Lichtenštejnů připravuje masivní investici do energetiky. Konkrétně jde o výstavbu přečerpávací elektrárny o výkonu tisíc megawattů v rakouském Štýrsku. „Do projektu přečerpávací elektrárny chceme vložit 1,2 miliardy eur,“ uvádí princ Alfréd z Lichtenštejna s tím, že na projektu spolupracuje se společnostmi Andritz Hydro a Porr. 

Projekt se bude z větší části financovat z bankovních úvěrů, které mají představovat 70 procent z celkové investice. Konečným cílem je ovšem podle prince najít investora, který projekt odkoupí. V současnosti se pracuje na vyřízení potřebných povolení k výstavbě a následně se začne hledat investor.

V současnosti nejsou nicméně podle energetického experta Jiřího Gavora ze společnosti ENA přečerpávací elektrárny typem investice pro korporátní investory. „Nemají vysokou návratnost a jsou náročné z hlediska ekologické přípravy,“ říká Gavor s tím, že v České republice se o nových přečerpávacích elektrárnách neuvažuje. Momentálně v tuzemsku funguje například přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách. Její instalovaný výkon je 650 megawattů, tedy je zhruba o třetinu nižší, než plány Lichtenštejnů. 

Investice do podobných zdrojů využívá rozdílné ceny energií během špičky a mimo ni, kdy je cena elektřiny nižší. „Klasický režim, který fungoval několik desetiletí, už neplatí. Rozdíl mezi cenou elektřiny ve špičce a mimo špičku není dostatečný,“ upozorňuje Gavor. Podle něj jsou tyto zdroje vhodné pro investory, kteří počítají s dlouhou dobou návratnosti.

Právě dlouhodobý horizont je ovšem příznačný pro investice knížecího rodu. Výnosnost projektu může zvýšit levné financování díky nízkým úrokovým sazbám v eurozóně a to, že pozemky patří princi Alfrédovi. Ten navíc neinvestuje do oblasti energetiky poprvé. Vlastní již 13 větrných elektráren, přičemž každá má kapacitu tři megawatty. „Větrný park jsme dokončili před dvěma lety,“ doplňuje.

Další menší projekt v energetice chystá princ Alfréd s bratrem Lukasem. Společně chtějí vyrábět elektřinu z dřevní štěpky. „Vyrobená elektřina má pokrýt roční spotřebu zhruba čtyřiceti domácností,“ říká princ Lukas.

Princové Lukas a Alfréd pocházejí z rakouské větve Lichtenštejnů. Ta má na Česko mimo jiné vazbu prostřednictvím Ludmily z Lichtenštejnu, rozené princezny Lobkowiczové, která pocházela z českých Rožďalovic.