Komise se ptá, jak napravit nefungující systémy pro snižování skleníkových emisí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Evropská komise připustila, že jednotlivé způsoby snižování emisí skleníkových plynů se navzájem poškozují. V Zelené knize, která zahajuje veřejnou diskusi o nových klimatických cílech do roku 2030, Komise uvedla, že zvyšování podílu obnovitelných zdrojů a tlak na energetické úspory automaticky vede ke snižování poptávky po emisních povolenkách. A to tlačí cenu povolenek, které mají motivovat firmy k instalování šetrnějších technologií, k nule.

Nové unijní cíle budou muset různé způsoby snižování emisí skleníkových plynů a jejich vzájemné vazby vzít v úvahu. Stejně jako skutečnost, že vyšší podíly obnovitelných zdrojů automaticky nepovedou k zvyšování energetické bezpečnosti Evropy.

Komise chce nyní od členských států, firem, ekologických organizací a dalších subjektů zjistit, jakým směrem by se měla Evropa v letech 2020 až 2030 vydat. Z konzultace by mělo například vyplynout, jaký cíl pro snižování emisí má v roce 2030 platit. Komise v Zelené knize soudí, že 40procentní snížení oproti roku 1990 je nákladově únosné a navíc odpovídá dřívějšímu závazku snížit emise skleníkových plynů do roku 2050 o 80 až 90 procent.

Revize podpory obnovitelných zdrojů

V dokumentu Komise potvrdila svůj předchozí názor, že po roce 2020 bude muset projít určitou revizí politika podpory obnovitelných zdrojů. Její různá a často konkurující si podoba v jednotlivých členských zemích fragmentuje evropský jednotný trh. Brusel tvrdí, že příští podpora se má odvíjet od udržitelnosti a nákladnosti jednotlivých technologií. Národní opatření by měla procházet vyhodnocením v Bruselu.

Změny by se mohly dotknout i cílů pro energetické úspory a energetickou účinnost. Komise se zainteresovaných subjektů v dokumentu ptá, zda ponechat stávající stav, kdy se energetické úspory poměřují v absolutním vyjádření proti referenčním roku. Nebo zda se nově bude odvíjet od energetické náročnosti jednotlivých ekonomik, neboli přepočtem spotřeby energie na jednotku HDP. Tento nový způsob by lépe vyjadřoval i vliv ekonomického cyklu.

Jistota pro nové investice

Veřejná konzultace skončí 2. července. Následné cíle budou podle komisařky pro klima Connie Hedegaardové pro investory v energetice dostatečnou jistotou, která jim umožní rozjet potřebné investice. Škrt přes rozpočet nové strategii ovšem mohou Komisi udělat volby do Evropského parlamentu v příštím roce. Někteří političtí analytici se obávají, že v případě úspěchu euroskeptických stran a hnutí může snadno nový klimatický balíček spadnout ze stolu.