Křetínského EP Energy převzala německou elektrárnu Buschhaus a přilehlý důl

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Česká společnost EP Energy, která spadá pod Energetický a průmyslový holding (EPH), dokončila převzetí německé elektrárny Buschhaus a přilehlého dolu Schöningen. Prodávajícím byla společnost E.ON.

Elektrárna Buschhaus má výkon 390 MW. Po očekávaném uzavření přilehlého dolu Schöningen v roce 2017 bude možné významně prodloužit životnost elektrárny Buschhaus díky dodávkám hnědého uhlí z dolů Mibrag, který již společnost EP Energy vlastní .

Po převzetí elektrárny Buschhaus se celkový výkon elektráren EP Energy v Německu zvýší na 900 megawattů. Elektrárna Buschhaus patřila až do své modernizace k největším producentům emisí oxidu uhličitého (CO2) v Německu. Její dominantou je 307 metrů vysoký komín, nejvyšší v celé zemi. Ročně vyrobí okolo 2,5 miliardy kilowatthodin proudu.

Uhlí má mít v Německu budoucnost

Německo se chystá do roku 2022 uzavřít všechny jaderné elektrárny v zemi. Energetické koncerny proto věří, že uhelná zařízení mají budoucnost, neboť budou nezbytné pro udržení stability německých přenosových sítí. Elektřina z hnědého uhlí v současnosti pokrývá 26 procent německé spotřeby.

EPH zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. EPH je největším dodavatelem tepla v Česku a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví.

Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera v prosinci oznámila, že prodá svůj podíl 44,44 procenta v EPH. Od zbylých akcionářů Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a J&T za něj dostane zhruba 1,1 miliardy eur, v přepočtu asi 30 miliard korun.