Kuba obrací, podporuje garanci výkupní ceny pro nový Temelín

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhoví žádosti ČEzu na stanovení garantované výkupní ceny pro elektřinu z plánovaných bloků Jaderné elektrárny Temelín. Úřád navrhuje garance pro všechny významné bezemisní zdroje elektřiny, ať už jaderné nebo obnovitelné. S odvoláním na náměstka ministra Pavla Šolce to dnes napsal server týdeníku Ekonom.

Ministerstvo podle Ekonomu záměr na stanovení výkupních cen podporuje, jejich určení pro jeden konkrétní projekt by ale mohlo být v rozporu s pravidly Evropské unie. Kvůli tomu by se pevná výkupní cena mohla týkat i dalších zdrojů, které vyrábějí elektřinu bez emisí oxidu uhličitého.

Šéf resortu Martin Kuba přitom ještě nedávno dlouhodobou garanci cen elektřiny odmítal. Na Žofínském fóru v únoru prohlásil, že není možné takovou podporu udržovat po dobu 20 let. Přiklonil se pouze ke krátkodobé pomoci ze strany státu, pokud by ceny byly nižší než dohodnuté. V opačném případě by ČEZ státu platil, navrhoval ministr.

ČEZ usiluje o uzavření smlouvy zvané contract for difference. Podle ní by stát stanovil pevnou výkupní cenu elektřiny. Pokud by tržní cena byla pod tou stanovenou, stát by energetické společnosti rozdíl doplácel. V opačném případě by přebytek tržní ceny nad stanovenou odváděl ČEZ do státního rozpočtu.

Energetická společnost se inspiruje v Británii. Tamní vláda se v současnosti snaží v Bruselu vyjednat podmínky, za kterých by bylo možné výkupní ceny elektřiny garantovat, aniž by to bylo považováno za nedovolenou podporu podnikání.

Odpůrci dostavby třetího a čtvrtého loku jihočeské jaderné elektrárny Temelín ale návrh na stanovení pevných výkupných cen odmítají. Podle nich by to znamenalo zvýšení ceny elektřiny pro zákazníky.