Kvůli politické krizi může zdražit energie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Firmy z energeticky náročných sektorů mohou kvůli nynější vládní a parlamentní krizi přijít o miliardy. Ministerstvo průmyslu a obchodu poslalo do mezirezortního připomínkového řízení malou novelu zákona o podporovaných zdrojích energie. Její součástí je i zastropování poplatku, který firmy a domácnosti platí na krytí podpory obnovitelných zdrojů. Ten má do budoucna zůstat na letošních 583 korunách za spotřebovanou megawatthodinu. Firmy by pak měly jistotu, že jim tyto náklady dál neporostou.

„V roce 2013 zaplatí chemický průmysl za obnovitelné zdroje více než dvě miliardy korun, od roku 2010 stouply tyto náklady čtyřikrát,“ připomněl Ladislav Novák, předseda Svazu chemického průmyslu, na včerejší konferenci Leader Minds Forum, kterou pořádalo vydavatelství Mladá fronta.

Osud novely je však nejistý. Podle původního scénáře ji měl parlament projednat v září, aby platila od konce října. „Pak by se ve státním rozpočtu na příští rok musela vyčlenit částka, která zbytek nákladů na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE) dorovná. Na potřebnosti novely se shodnou všechny politické strany. Klíčové bude, zda v září bude Poslanecká sněmovna zasedat,“ říká Pavel Šolc, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Pokud by novela začala platit, stát by musel najít v dalších letech 12,5 miliardy korun ročně na krytí podpory OZE, odhaduje ministerstvo průmyslu. Letos dává 11,7 miliardy korun. V případě neschválení novely bude jen na vládě, jestli nějaké peníze na úhradu části nákladů na OZE vyčlení.

Teoreticky je možné, že při pokračování politické krize a průtazích při projednávání rozpočtu nepůjde od státu na OZE ani koruna. Pak by příspěvek na OZE v cenách elektřiny vyskočil z dnešních 583 korun k 800 korunám za megawatthodinu. Pak by jen dvacítka energeticky nejnáročnějších firem musela ke stávajícím pěti miliardám korun zaplatit další zhruba dvě miliardy korun. Řadu z nich by to dostalo nejen do ztrát, ale i do existenčních problémů.