Na slovenský Jaguar se lepí další investice, Španělé nalijí 100 milionů eur

Továrna JLR v Castle Bromwich

Továrna JLR v Castle Bromwich Zdroj: JLR

Španělská skupina Gestamp Automoción plánuje na Slovensku investovat 100 milionů eur (2,7 miliardy korun) do výstavby nového závodu na výrobu automobilových komponentů. Informovalo o tom slovenské ministerstvo hospodářství, které navrhlo firmě udělit investiční pobídky ve výši devět milionů eur (243 milionů korun). Gestamp má závod i v České republice.

Továrnu na produkci lisovaných ocelových a hliníkových dílů pro osobní vozidla postaví Gestamp podle předlohy u Nitry, kde připravuje svůj nový závod i britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR). Produkce slovenské divize Gestampu bude určena pro domácí trh, a to pro budoucí závod JLR a továrny dalších automobilek v zemi pod Tatrami.

Investice Gestampu se řadí za poslední období na Slovensku k větším investicím výrobců součástek pro automobilový průmysl. Se zahájením výroby u Nitry počítá Gestamp za dva roky, plné výrobní kapacity 5,88 milionu dílů za rok hodlá dosáhnout v roce 2022. V továrně by mělo najít práci 229 lidí.

Automobilový průmysl patří k hlavním motorům slovenské ekonomiky. Své závody mají na Slovensku automobilky Kia Motors, PSA a Volkswagen, na které je navázaná řada výrobců součástek. Podle údajů slovenského svazu automobilového průmyslu předloni automobilky a jejich subdodavatelé na pětimilionovém Slovensku zaměstnávali dohromady téměř 126 tisíc lidí.