Násilí v Egyptě žene ceny ropy k rekordům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nepokoje v Egyptě mají také své ekonomické důsledky. Cena severomořské ropy Brent se během včerejšího obchodování vyšplhala na čtyřměsíční maximum nad 111 dolarů za barel. Důvodem jsou právě obavy investorů z výpadků dodávek z Blízkého východu a severní Afriky.

„Nejnovější zprávy z Egypta jsou nyní hlavním zdrojem obav,“ uvedl analytik Stephen Schork ze společnosti The Schork Report. Brent zdražil až na 110,31 dolaru za barel.

Egypt sice není významným producentem ropy, ale kontroluje jednu z nejrušnějších námořních cest na světě, Suezský průplav. Ten představuje důležitou trasu pro dodávky ropy z Blízkého východu. Investoři se navíc obávají, že nepokoje by se mohly rozšířit také na Blízký východ.

„Výpadky v provozu Suezského průplavu nejsou pravděpodobné. Trhy se však nikdy neřídí tím, co je pravděpodobné. Řídí se strachem. Když mají lidé obavy o dodávky, nakupují. A to i v případě, že trh je v zásadě dobře zásobován,“ uvedl analytik Michael Hewson ze společnosti CMC Markets. „Domnívám se, že Brent má potenciál k růstu na 113 až 114 dolarů, ale ne o mnoho výše,“ dodal.

Více než pět set mrtvých

Nepokoje v Egyptě zřejmě hned tak neskončí. V zemi byl vyhlášen výjimečný stav. Muslimské bratrstvo, jehož příznivci demonstrují v ulicích, prohlásilo, že je odhodláno pokračovat v protestech. Poslední bilance demonstrací hovorí o více než pěti stovkách mrtvých za jediný den. Dalších přibližně 1500 lidí bylo zraněno. Prvního mrtvého hlásí také turistické letovisko Hurgada.