Nejhorší květen za 20 let: prodeje aut v EU prudce klesly

Citroen C1 na výrobní lince kolínské automobilky

Citroen C1 na výrobní lince kolínské automobilky Zdroj: TPCA

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v květnu meziročně snížil o téměř šest procent. V pátém letošním měsíci se prodalo 1,043 milionu vozů, což je nejslabší květnový výsledek za 20 let. Prodej automobilky Škoda Auto v EU se v květnu podle sdružení ACEA meziročně snížil o pět procent na 41 205 vozů. Klesají už i prodeje luxusnějších značek. Růst v EU zaznamenal Hyundai, Nissan, Mazda a Jaguar Land Rover. Těsně nad nulou se drží i automobilka Daimler.

Evropský automobilový trh se vrátil k poklesu poté, co v dubnu zaznamenal první nárůst od konce roku 2011. Dubnové oživení prodeje bylo ale pouze technické, protože za ním stál vyšší počet pracovních dnů připadajících na letošní duben. Prodej aut v Evropě je nyní pod tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Od začátku letošního roku se prodej v EU snížil o téměř sedm procent na 5,071 milionu vozů.

Evropský automobilový trhEvropský automobilový trh | ACEA

V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej v květnu propadl téměř o deset procent. Poptávka po autech se výrazně snížila také ve Francii (-10,4 procenta) a Itálii (-8 procenta), Británii však vykázala jedenáctiprocentní nárůst prodeje.

Evropský automobilový trhEvropský automobilový trh | ACEA

Tuzemský svaz dovozců automobilů již minulý týden uvedl, že v České republice prodej nových osobních aut v květnu klesl o sedm procent na 14 822 vozů. Od začátku roku se propadl o téměř 13 procent na 66 336 vozů.

Z hlediska značek zaznamenaly více než desetiprocentní meziroční propad italské a francouzské automobilky – skupina PSA, Renault i Fiat. V propadu je i BMW, jehož prodeje klesly o více než sedm procent. Relativně se drží skupina Volkswagen, která zaznamenala pokles 2,8 procenta.