Němci postaví u Plzně továrnu na „ještěrky“. Naberou až 200 lidí

Německý koncern Kion Group, který patří mezi největší světové výrobce manipulační techniky, postaví u Plzně za 330 milionů korun továrnu na vysokozdvižné vozíky. Nový závod má zásobovat region východní a jižní Evropy, v němž podle firmy roste poptávka. Kion není v tuzemsku žádným nováčkem, již řadu let provozuje podnik s miliardovými tržbami Linde Pohony v Českém Krumlově.

Plány na otevření továrny u Plzně serveru E15.cz potvrdil mluvčí Kion Group Frank Brandmaier. Podle něj stavba odstartuje v letos říjnu a zahájení výroby je naplánováno na první měsíce roku 2016. „Od počátku tam zaměstnáme kolem dvou set lidí,“ upřesnil pro E15.cz Frank Brandmaier. Investice se vyšplhá na 12 milionů eur, tedy bezmála 330 milionů korun.

Společnost si Plzeň vybrala hlavně z logistických důvodů. Leží totiž v blízkosti koncových trhů a zároveň je z ní dobře dostupný jak hlavní závod jedné ze značek koncernu – Linde – v bavorském Aschaffenburgu, tak i českokrumlovský podnik Linde Pohony. Ten dodává řídící a pohonné jednotky pro vozíky.

„Kromě toho vnímáme krátkou vzdálenost do Plzně jako příznivou pro přístup na místní pracovní trh,“ doplnil mluvčí Kionu Frank Brandmaier.

Ještěrky pro region

Plzeňský závod bude vyrábět manipulační techniku pro logistická centra, která má být šitá na míru ekonomickým potřebám regionu, včetně vysokozdvižných vozíků lidově zvaných ještěrky. „Ve výrobním programu nebude chybět ani současná generace vozíků Linde,“ dodal Brandmaier.

Projekt Kionu v Plzni zřejmě podpoří také státní agentura Czechinvest, v této fázi ale odmítla uvést bližší podrobnosti. „K probíhajícím jednáním s klienty se obecně nemůžeme vyjadřovat,“ sdělila serveru E15.cz mluvčí CzechInvestu Petra Menclová.

Evropská jednička a světová dvojka
Kion Group vznikla v roce 2006 oddělením celé divize Material Handling od koncernu Linde AG a následným převzetím investičními společnostmi Kohlberg Kravis Roberts & Co. a Goldmann Sachs Capital Partners. Skupina zahrnuje tři globální výrobce manipulační techniky Linde, STILL a Baoli plus a dále tři regionální značky: francouzský Fenwick, italský OM STILL a indický Voltas MH. Firma má centrálu v německém Wiesbadenu, podle svých informací je v oboru evropskou jedničkou a světovou dvojkou. Zaměstnává 22 tisíc lidí, loni vykázala tržby 4,5 miliardy eur (přes 123 miliard korun).

Kion Group už v tuzemsku vlastní výše zmíněnou továrnu Linde Pohony v Českém Krumlově, která v rámci skupiny dodává pohonné a řídící systémy pro Linde Material Handling v Německu a Anglii, OM v Itálii a STILL v Německu, část produkce exportuje do koncernových závodů v Číně a USA. Ve firmě pracuje 275 lidí, loni měla tržby 3,3 miliardy korun a čistý zisk 201 milionů.

Loni skupina přesunula výrobu komponentů a montáž těžkých čelních vozíků z Walesu do severomoravského státního podniku VOP CZ Šenov, který se tak zařadil mezi desítku největších dodavatelů celé Kion Group. Šenovský VOP dodává pro Linde MH již od roku 1994.