Německému provozovateli větrníků hrozí krach, tratit může 75 tisíc investorů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: lamoix

Německý provozovatel větrných parků Prokon stojí na pokraji bankrotu. Firma, jejíž inzeráty ještě nedávno zaplavovaly německá města, nezvládá vyplácet odcházející podílníky. Případný krach by byl jedním z největších v Německu za poslední roky.

Prokon nabízel investorům výměnou za nákup podílového certifikátu vysoký výnos. Vše běželo podle plánu, dokud systém certifikátů neoznačila řada německých médií za podvodnou „pyramidu“, v níž se vysoké výnosy počátečních investorů vyplácejí z peněz pozdějších vkladatelů. V důsledku toho se Prokon potýká s masivním odlivem investorů, kterým musí vracet vložené sumy.

K loňskému říjnu měl Prokon ztrátu 210 milionů eur (5,8 miliardy korun). Firma vyzvala zhruba 75 tisíc svých investorů, kteří mají certifikáty v hodnotě kolem 1,4 miliardy eur, aby nežádali jejich proplacení.

„Pokud velmi rychle neuspějeme - spolu s vámi, našimi investory - ve stabilizaci naší likvidity, pravděpodobně budeme se muset na konci ledna sami přihlásit do insolvenčního řízení,“ uvedla firma. „Musíme jasně konstatovat, že do těchto problémů nás dostalo zbrklé rušení certifikátů,“ píše Prokon.

Certifikáty podílů na zisku nabízejí vysoké úroky, v případě Prokonu nejméně šest procent ročně, na rozdíl od akcií ale nedávají investorům možnost mluvit do chodu firmy. Loni musel Prokon vyplatit investice v sumě 130 milionů eur a v lednu a únoru bude muset splatit dalších 150 milionů eur, na to už ale nemá peníze.

Prokon provozuje v Německu a Polsku 50 větrných parků. Zaměstnává zhruba 1300 lidí.