Německo loni vyrobilo o dvě procenta více automobilů

Skleněná továrna VW v Drážďanech

Skleněná továrna VW v Drážďanech Zdroj: Kolossos via Wikimedia Commons (CC BY SA 3.0)

Výroba osobních aut v Německu stoupla v loňském roce o více než dvě procenta na 5,7 milionu vozů. V samotném prosinci se ale mírně snížila, oznámilo německé sdružení automobilového průmyslu VDA.

Organizace zároveň potvrdila, že prodej nových osobních automobilů v Německu se loni zvýšil o téměř šest procent na 3,21 milionu aut. Tento údaj přinesla již v úterý agentura Reuters. Bylo to poprvé za šest let, kdy počet registrací osobních aut přesáhl hranici 3,2 milionu vozů.

Stoupl i vývoz aut z Německa, přestože zahraniční poptávka je v současnosti podle VDA poněkud slabší. Za celý uplynulý rok se vyvezlo 4,4 milionu nových osobních aut, o tři procenta více než před rokem.

V samotném prosinci ale export o čtyři procenta klesl. Výroba osobních aut se v posledním měsíci roku snížila o jedno procento. Prodej vozů ale meziročně stoupl o skoro osm procent.

„Konkurence na mezinárodních trzích je tvrdší. Prudké výkyvy se zvětšují. Tomu se přizpůsobujeme,“ uvedl v prohlášení prezident svazu VDA Matthias Wissmann.