Obchodník s energiemi vítězí fiktivní slevou v mezích zákona

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Miroslav Chaloupka

Na trhu s energiemi se objevil nový obchodní model, který nahání strach konkurenci. Letos na jaře získala licenci na obchod s elektřinou a plynem společnost Synergy Solution ze skupiny BG Holding, jejíž dcery zaměstnávají osoby se zdravotním postižením. Díky tomu mají ve veřejných tendrech výhodu.

Firma využívá zákona o veřejných zakázkách, který firmě s více než 25 zaměstnanci, z nichž je alespoň polovina zdravotně postižených, přiznává ve veřejných tendrech výhodu. Její nabídnutá cena do vyhodnocení vstupuje automaticky nižší o 15 procent, ve skutečnosti ale město zaplatí plnou cenu.

Firma takto uspěla ve Vysokém Mýtě. Vítězem nového modelu jsou však nejen zdravotně postižení, ale i obchodníci s energiemi, kteří formou subdodávky nebo na základě smlouvy o spolupráci elektřinu a plyn místo Synergy Solution městům nakonec dodají. Zakázku dostanou i s cenou, s níž by bez zvýhodnění zaměstnavatele zdravotně postižených neměli šanci. Jak si BG Holding energie pro své zákazníky zajišťuje, nechtěl obchodní ředitel firmy Martin Sibínský s poukazem na obchodní tajemství komentovat.

Tahem Synergy Solution jsou nyní překvapeni obchodníci, kteří zvýhodněné nabídce nedokážou konkurovat. „Pokud v zakázkových řízeních figurují různé „smlouvy o spolupráci“ s cílem předložit nabídku, která by se při hodnocení snižovala o 15 procent, není to v souladu s cílem a účelem zákona o veřejných zakázkách,“ tvrdí právnička z advokátní kanceláře Frank Bold Lydie Šimšová, která pracuje pro jednoho z konkurenčních obchodníků.

Energie místo práce pro postižené
Synergy Solution nabízí energie také jako formu takzvaného náhradního plnění. Firmy a instituce nad 25 zaměstnanců musí mít určitý počet zdravotně postižených pracovníků. Pokud kvótu nesplní, platí státu poplatek, nebo mohou nakoupit zboží a služby od firem, které postižené zaměstnávají. Obce, které energie od Synergy Solution v tendru koupí, s ní musí až později dojednat, že dodávky budou mít formu náhradního plnění.

„Spoustu obcí zaráží, že se do výběrových řízení hlásíme. Požadují po nás reference, které podle nás nedávají smysl,“ říká Sibínský. Například radnice v Dačicích firmu z výběrového řízení vyloučila, protože nesplnila podmínku tří velkých dodávek elektřiny v posledních třech letech. Neuznala přitom smlouvu o spolupráci mezi Synergy Solution a Lama Energy, která byla skutečným dodavatelem energií.

„Lama Energy je naším smluvním partnerem, kdy v mnoha oblastech tvoříme místa pro osoby se zdravotním postižením,“ říká Sibínský. Lama potvrdila, že se Synergy Solution spolupracuje v oblasti marketingu a podpory aktivit s BG Holding.„Oslovili nás, jestli jsme schopni dodat také energie. Nejde však o exkluzivní spolupráci,“ říká jednatel společnosti Lama Energy Pavel Stuchlík.

Synergy Solution se nehodlá omezovat jen na veřejné zakázky. Už pracuje na prodeji energií firmám a domácnostem.
„Produkt řadíme k managementu úspor, tedy snažíme se uspořit proti současnému dodavateli, a vzniklou úsporu nechat pracovat ve prospěch klienta v jím vybrané oblasti,“ vysvětluje Sibínský.

Do konce příštího roku chce díky tomu firma dát práci celkem osmdesáti zdravotně postiženým.