Po břidlici další boom? USA hlásí slibná ložiska plynu z ledových krystalů

Sonda plyn - ilustrační foto

Sonda plyn - ilustrační foto

Americká vláda dnes oznámila průlom v průzkumu potenciálně ohromných ložisek plynu v podobě takzvaného metan hydrátu. Zkušební vrty nalezly na Aljašce vysoce slibný rezervoár plynu v této formě. Nové zdroje plynu by mohly v budoucnu dál výrazně zvýšit již tak masivní americké rezervy této energetické suroviny.

Ministerstvo energetiky USA ve spolupráci s americkou ropnou skupinou ConocoPhillips a japonskou státní společností Japan Oil, Gas and Metals National Corp (JOGMEC) vhánělo do formace metan hydrátu v severozápadním aljašské oblasti North Slope směs oxidu uhličitého a dusíku. První testy ukázaly stabilní tok plynu z ložiska, sdělilo ministerstvo podle agentury Reuters. Metan hydráty jsou ložiska plynu ve formě ledových krystalů, které se nacházejí na dně kontinentálních šelfů a těsně pod arktickým permafrostem.

Zahájení ekonomicky rentabilní těžby této formy plynu je podle ministerstva zatím řadu let vzdálené. „Je to sice jen začátek, tento výzkum by ale mohl vést k potenciálně významným novým zdrojům zemního plynu,“ uvedl ve sdělení ministr energetiky Steven Chu. Ministerstvo nabídne v letošním roce na další průzkum metan hydrátů 6,5 milionu dolarů (123 milionů Kč).

Spojené státy nyní zažívají boom břidlicového plynu, díky němuž se za posledních několik let přeměnily z významného dovozce plynu v plně soběstačného producenta. Celkové rezervy plynu v USA už jsou díky plynu z břidlic nejvyšší na světě.

Průkopníkem ve využití metan hydrátu je Japonsko. JOGMEC letos v únoru začala připravovat u japonského východního pobřeží jeho dobývání a zkušební těžba by měla začít v prvním čtvrtletí příštího roku.

Japonsko do roku 2001 investovalo do rozvoje technologií pro těžbu metan hydrátu stovky milionů dolarů a chce tento program dovést do komerčního využití do roku 2018. Předpokládá se, že světové zásoby metan hydrátů až desetinásobně přesahují celkové pozemské zásoby fosilních zdrojů.