Po Hyundai se propadl zisk také kolínské automobilce TPCA

Automobilka TPCA(Toyota Peugeot Citroën Automobile) Kolín.

Automobilka TPCA(Toyota Peugeot Citroën Automobile) Kolín. Zdroj: CTK

Zatímco dělníci v kolínské automobilce TPCA sbírají síly k ostré stávce, zveřejnila firma výsledky loňského hospodaření. Účty ukázaly zvýšení tržeb za malé městské vozy Toyota, Peugeot a Citroen na 42 miliard korun. Avšak čistý výdělek se firmě snížil o osmadvacet procent na 267 milionů. Důvody poklesu firma nekomentovala.

Z linek polabské továrny minulý rok sjelo 219 tisíc vozů. Meziročně to byl nárůst o osm procent. Letos TPCA plánuje podobný objem produkce.

TPCA se loni podařilo výrazně srazit dluh. Společnost dvěma mimořádnými splátkami uhradila téměř dvoumiliardový úvěr od Evropské investiční banky určený na roky 2012 až 2017, vyplývá z nové výroční zprávy.

Odboráři z kolínské automobilky vyhlásili v půlce června stávkovou pohotovost. Nárůst mezd, o němž rozhodla firma, považují za nedostatečný. Kolektivní vyjednávání v automobilce s 3000 zaměstnanci trvá od konce ledna.

Ještě razantnější pokles zisku než TPCA zažila továrna Hyundai v severomoravských Nošovicích. Výsledek společnosti se loni snížil o 61 procent na 5,5 miliardy korun. je to vůbec poprvé, co Korejci v tuzemsku propad profitu zakusili. Pokles firma zdůvodnila vyššími náklady na udržení prodejů a současně situací v Rusku. Naopak domácí Škodě Auto se minulý rok podařilo zvýšit čistý zisk na rekordních 19 miliard korun. Na provozní úrovni rostla společnost také v prvním čtvrtletí.