Polsko nemá dostatek elektřiny. Velké podniky musejí omezovat výrobu

Elektrárna Bełchatów v Polsku

Elektrárna Bełchatów v Polsku Zdroj: CC BY-NC 2.0: villeton via Flickr

Polsko se v posledních týdnech potýká s nedostatkem elektrické energie v síti. Důvodem je aktuální vlna veder, nedostatek vody v řekách a častější využívání klimatizací. Státní rozvodné sítě SE proto přistoupily k regulaci dodávek elektřiny pro velké podniky. Podobnou situaci Polsko zažilo naposledy v 80. letech.

Regulace spotřeby elektřiny započala v pondělí, jak informoval web oenergetice.cz. Zemi ten den chyběl elektrický výkon v hodnotě čtyř tisíc megawattů, uvedl podle Bloombergu generální ředitel provozovatele přenosové soustavy PSE SA Henryk Majchrzak. Nedostatek elektřiny zavinily odstávky elektráren, problémy s jejich chlazením a nedostatečná výroba větrných elektráren.

Kvůli tomuto stavu musela být omezena spotřeba elektřiny o přibližně dva tisíce megawattů. Polsko muselo také více dovážet elektrickou energii ze sousedních zemí.

Omezení spotřeby se však týká pouze průmyslových podniků, domácností by se dotknout nemělo. Vláda by v nejbližších dnech měla rozhodnout o prodloužení regulace, a to případně až do konce srpna.

Cena elektřiny roste

Nedostatek elektrické energie samozřejmě vedl k nárůstu její ceny. Podle Bloombergu vyrostla cena elektřiny pro následující týden o 22 procent na 225 zlotých (1450 korun) za megawatthodinu. Tržní cena elektřiny za megawatthodinu pro následující den vyrostla o 70 procent na rekordních 465 zlotých (zhruba tři tisíce korun).