Polský uhelný gigant má nového šéfa, má přitáhnout investice

Těžba uhlí, ilustrační foto

Těžba uhlí, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Polské ministerstvo energetiky odvolalo šéfa největší státní uhelné společnosti Kompania Weglowa (KW) Krzysztofa Sendzikowského a prozatímním generálním ředitelem jmenovalo Tomasze Rogalu. Ten bude pokračovat v jednáních s odbory o otázce snižování nákladů včetně mezd a povede jednání i s potenciálními investory, sdělilo dnes ministerstvo.

Sendzikowski řídil KW, která je největším producentem uhlí v Evropské unii, více než rok. Své místo si udržel i během povolební vlny výměn šéfů státních společností po říjnovém nástupu vlády strany Právo a spravedlnost. Sendzikowski se snažil prosadit restrukturalizaci ztrátového podniku a učinit ho atraktivnější pro investory. Plánoval ale mimo jiné snižování mezd, což vedlo k silným protestům odborů.

Spor s odboráři komplikuje snahu vlády o ozdravení uhelného sektoru při zajištění sociální podpory horníkům. „Tato změna naznačuje, že kroky vedoucí k restrukturalizaci se zrychlují a stále se toho může hodně stát, zvláště, když podniku dochází čas,“ řekl agentuře Reuters analytik Wojciech Kozlowski z makléřské společnosti Ipopema Securities.

Noví investoři

Vládní plán restrukturalizace KW předpokládá, že společnost do dvou měsíců získá nové investory. Podnik od nich potřebuje k přežití asi dvě miliardy zlotých (přes 12 miliard korun).

Minulá i nynější vláda jako možné investory pro KW vytipovala energetické společnosti se státní účastí. Předchozí vládě se investory získat nepodařilo, protože státní energetické podniky se před volbami zdráhaly investovat do ztrátových dolů KW. Podle některých analytiků by pro to ale byly vhodnější jiné společnosti, například producent mědi KGHM nebo chemická společnost Azoty.

KW předloni hospodařila se ztrátou 2,4 miliardy zlotých. Loni zaměstnávala kolem 49 tisíc lidí, což byla zhruba polovina všech zaměstnanců těžebního sektoru v Polsku.