Poplatky za plyn klesnou nejméně na jihu Čech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Chaloupka Miroslav/Sedmicka

Ohlašované zlevnění regulovaných cen plynu na příští rok nepocítí všichni odběratelé stejně. Vyplývá to z jednoho z posledních návrhů cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který konečnou výši regulovaných cen u plynu a elektřiny oznámí zítra.

ERÚ už dříve oznámil, že hodlá snížit distribuční a přenosové poplatky v průměru o pět procent. Nejméně z této úspory uvidí zákazníci, kteří odebírají plyn z jihočeské sítě E. ON Distribuce. ERÚ jí totiž jako jediné z plynárenských společností zvýšil ceny za distribuci, které může účtovat odběratelům. Tento růst částečně vymaže efekt poklesu cen za přenos plynu.
„Zákazníci v síti E. ON ušetří nejméně. Přesto celkový efekt bude díky snížení cen za přepravu a dalších služeb pozitivní,“ uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Podrobnosti k cenovému výměru bude úřad komentovat až v pátek.

Největší úsporu podle návrhu ERÚ uvidí zákazníci v síti Pražské plynárenské. U spotřeby plynu na topení by se mohla cena za distribuci snížit až o šest procent. Lépe na tom budou rovněž domácnosti a podniky v síti společnosti RWE Gasnet.

Regulační úřad se na zlevnění distribuce dohodl s distribučními společnostmi letos na jaře při jednání o zkrácení platnosti stávajících regulačních pravidel. Klíčem k nižším poplatkům se stalo započítání nižší ceny zemního plynu na krytí ztrát už pro příští rok. Regulované poplatky se na koncové ceně zemního plynu pro domácnosti a podnikatele podílí zhruba dvaceti procenty. Jejich snížení se přidá k už na jaře ohlášenému zlevnění samotného plynu u největšího dodavatele, společnosti RWE. Na tento krok reagovali snížením cen ostatní obchodníci.