Potvrzeno: Siemens zruší 7800 pracovních míst. Dvě procenta pracovní síly

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Německý průmyslový koncern Siemens v rámci reorganizace zruší po celém světě zhruba 7800 pracovních míst, zejména v administrativě. Jsou to více než dvě procenta jeho zaměstnanců. V Německu se opatření dotkne asi 3300 lidí, podrobnosti o jeho dopadech v dalších zemích firma neposkytla. Siemens působí i v České republice.

Koncern koncem loňského září zaměstnával asi 357 tisíc lidí, z toho v Německu 115 tisíc. Ohlášené propouštění se tedy týká asi dvou procent zaměstnanců. Firma ale uvedla, že od říjnového začátku nového finančního roku už přijala 11 tisíc nových zaměstnanců. O chystaném propuštění už ve čtvrtek informovala některá média.

Generální ředitel Joe Kaeser loni oznámil rozsáhlou reorganizaci nazvanou Vision 2020, jejímž cílem je snížit náklady o jednu miliardu eur (zhruba 28 miliard Kč). Koncern v jejím rámci eliminuje některé vrstvy řídící struktury a zjednodušuje regionální aktivity v zájmu zrychlení rozhodovacího procesu. Dnešní oznámení znamená dovršení této restrukturalizace, sdělila firma.

Siemens prý úspory plánuje reinvestovat v zájmu dalšího růstu. Většinu přírůstku produktivity vytěženého z restrukturalizace získá Siemens do konce příštího roku. „Umožní nám to dostat naši společnost zpět na cestu trvalého růstu a eliminovat náskok našich konkurentů v ziskovosti,“ uvedl dnes Kaeser.

Český Siemens

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v České republice, kde má zhruba 9200 zaměstnanců. Dodává technologie, produkty a služby v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. V obchodním roce 2014 vykázala skupina podniků Siemens v tuzemsku obrat 34,9 miliardy korun.

„V tuto chvíli nemohu zmíněnou informaci nijak komentovat,“ řekla mluvčí českého zastoupení firmy Lenka Bernklauová na dotaz, zda se propouštění dotkne i České republiky.

Siemens působí v Česku již 125 let. Vedle prodejních, servisních a vývojových aktivit provozuje sedm výrobních závodů. V Brně vyrábí průmyslové parní turbíny a v nedalekém Drásově elektromotory a generátory. Ve Frenštátě pod Radhoštěm a Mohelnici vyrábí elektromotory, ve druhém mohelnickém závodě pak i přípojnicové systémy. Nízkonapěťovou jisticí a spínací techniku vyrábí v Trutnově a pod značkou OEZ v Letohradě.