Povinné skladování zdraží plyn

ilustrační foto

ilustrační foto

Cena plynu půjde nahoru, liberalizace trhu je ohrožena. Právě takový může být důsledek novely energetického zákona, kterou poslanci schválili tento týden. Obchodníci s plynem totiž musejí počítat s tím, že budou pro část svých zákazníků povinně skladovat v zásobnících minimálně pětinu množství plynu, které tito zákazníci odebrali za posledních dvanáct kalendářních měsíců.

„Obáváme se, že to bude mít dopad na ceny plynu pro koncové zákazníky,“ řekl včera deníku E15 tajemník Teplárenského sdružení Martin Hájek. Před podobnou změnou zákona předtím varoval poslance také Energetický regulační úřad (ERÚ). Upozornil na dodatečné náklady, které by byly přeneseny na konečné spotřebitele, a upozornil, že „plnění povinnosti není realizovatelné prostřednictvím zásobníků na území České republiky“. Úřad dále uvedl, že nemá možnost účinně kontrolovat uskladňování plynu v zahraničí.

Poslanci paradoxně požadavek schválili, ačkoliv ho nedávno sami odmítli při projednávání velké novely energetického zákona. Obávali se totiž, že někteří obchodníci s plynem, kteří nemají zajištěné zásoby suroviny, by nemuseli v budoucnu dostát svým závazkům. Ministr průmyslu Martin Kocourek sice upozornil, že požadavek na povinné skladování není nutný, ale při samotném hlasování zaujal neutrální stanovisko. Povinnost skladování se vztahuje na plyn pro zákazníky, kteří mají nárok na takzvaný bezpečnostní standard pro případ výpadku dodávek nebo chladného počasí a jejichž spotřeba plynu byla za posledních dvanáct měsíců nižší než 400 tisíc metrů krychlových.

Energetický regulační úřad mimo jiné upozornil, že stávající kapacita zásobníků je v drtivé míře obsazena dominantním subjektem na trhu – RWE Transgas. Pro ostatní obchodníky jsou k dispozici pouze jednotky nebo desítky milionů metrů krychlových, zatímco k plnění povinnosti by byla zapotřebí o řád větší kapacita. „Uzákonění této povinnosti by se mohlo stát překážkou dále se rozvíjející liberalizace trhu s plynem,“ uvedl úřad.

Energetický odborník Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA chápe obavy spotřebitelů ze zdražování plynu, ale upozorňuje, že požadavek na skladování dvaceti procent není nijak likvidační. „Spolehlivost dodávek se zvýší,“ řekl Gavor. Solidní obchodníci se tedy podle něj žádného nadměrného zatížení byznysu obávat nemusejí. Gavor také uvádí, že skladovací kapacity je v současné době dostatek a také ceny za skladování jsou nižší, než byly v minulosti.