Pražák posiluje v telekomunikacích. Za stamiliony kupuje konkurenta Smart Comp

Miliardář Karel Pražák a jeho poskytovatel internetu Nej.cz opět posílí na trhu s pevným připojením.

Miliardář Karel Pražák a jeho poskytovatel internetu Nej.cz opět posílí na trhu s pevným připojením. Zdroj: Profimedia

Majitel holdingu Kaprain Karel Pražák (vlevo) při otevření Prague The Style Outlets.
Třicet let existence společnosti PPF
3
Fotogalerie

Miliardář Karel Pražák a jeho poskytovatel internetu Nej.cz se po několika akvizicích menších konkurentů chystají ovládnout firmu Smart Comp, která patří mezi deset největších hráčů na trhu. Transakce, kterou ještě musí schválit antimonopolní úřad, má podle zdroje deníku E15 dosáhnout hodnoty ve vyšších stovkách milionů korun.

Z pohledu Pražákovy skupiny je to dosud největší transakce v oboru. Nejčerstvější data Českého telekomunikačního úřadu z loňského roku řadí Smart Comp na pozici sedmého největšího poskytovatele na trhu, společnost Nej.cz na čtvrté místo hned za velkou trojku mobilních operátorů.

Transakce by měla být dokončena v řádu měsíců, očekává Ondřej Pechar, mediální zástupce skupiny Kaprain, pod niž společnost Nej.cz spadá. Motivem transakce byla podle něho příležitost zapadající do strategie firmy.

Video placeholde
Třicet let existence společnosti PPF • Videohub

„Dlouhodobě vyhledáváme výhodné akviziční příležitosti, díky kterým zvyšujeme kvalitu, rozmanitost a dosah služeb, jež nabízíme stávajícím i potenciálním zákazníkům,“ říká k obchodu Pechar. Společnost Smart Comp se k probíhajícím jednání nechce vyjadřovat.

Konsolidace velmi fragmentovaného trhu podle analytiků bude pokračovat. „Důvodem je především bujení byrokracie a s ní spojené stále náročnější administrativní povinnosti, které jsou zejména pro menší hráče stále větší překážkou v podnikání,“ míní ​​prezident výboru nezávislého ICT průmyslu Jakub Rejzek.

Zatímco u nejběžnějšího typu připojení přes telefonní kabely, takzvané DSL, jasně dominují mobilní operátoři, tedy O2, T-Mobile a Vodafone, u novější technologie využívající optické kabely jsou lídry Nej.cz, Smart Comp a Poda.

„Už nyní v oblasti optického připojení patříme mezi tři největší hráče v Česku. Po dokončení transakce bude k optické síti Nej.cz připojeno půl milionu domácností a přes 230 tisíc z nich bude odebírat naše služby,“ vypočítává Pechar. 

Kaprain v létě sloučil postupně nakoupené společnosti pod jednu střechu. Provideři CentroNet, Freebone, itself, LTnet, SporkNeT a Telly od té doby spadají pod Nej.cz. Loni tato skupina vygenerovala tržby kolem 700 milionů korun, přičemž prodělala zhruba 40 milionů.

Společnost Smart Comp loni utržila 283 milionů korun a před zdaněním vydělala 72 milionů.

Kaprain finančníka a miliardáře Karla Pražáka, který byl téměř dvacet let manažerem v PPF, se od vzniku v roce 2013 soustřeďuje na průmysl, nemovitosti a na finance. Obhospodařuje aktiva v hodnotě 21 miliard korun a vlastní i hokejový klub HC Sparta Praha.