Prodej aut v Rusku se může propadnout až o polovinu

Showroom Audi (ilustrační foto)

Showroom Audi (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: aelena via Flickr

Prodej aut v Rusku by letos roce mohl klesnout o 25 až 50 procent. Na okraj ekonomického fóra v Petrohradu to dnes podle agentury Reuters řekl ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. Ministr ve svém původním odhadu počítal pro tento rok se čtvrtinovým propadem.

Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Diplomaté zemí Evropské unie se podle diplomatických zdrojů ČTK ve středu shodli na prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku do konce ledna příštího roku.

Sankce, které zakazují export určitých technologií do Ruska a omezují ruský přístup na finanční trhy, spustila EU loni v létě a rozšířila je počátkem září. Restrikce mají časově omezenou platnost. Bez prodloužení by skončila na konci července.

Mladoboleslavské automobilce Škoda Auto klesly podle firemních údajů prodeje v Rusku v květnu meziročně o polovinu. Hospodářské sankce vůči Rusku ale automobilku nijak neovlivnily, uvedl ve středu její mluvčí. Rostly jí totiž prodeje v západní a střední Evropě, Číně a Indii.