Prodeje Volkswagenů stouply na rekordní úroveň, koncern za to vděčí Číňanům a Američanům

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: Profimedia.cz

Volkswagen
Volkswagen Arteon
Volkswagen Arteon
4
Fotogalerie

Odbyt hlavní značky VW z německého automobilového koncernu Volkswagen se v září meziročně zvýšil o osm procent na rekordních 593 700 vozů. Za první tři čtvrtletí letošního roku prodej volkswagenů vzrostl o tři procenta na téměř 4,5 milionu vozů.

K zářijovému růstu prodeje přispěla silná poptávka v Číně a na americkém kontinentě. "Září bylo pro značku Volkswagen rekordním měsícem," uvedl člen představenstva značky VW zodpovědný za prodej a marketing Jürgen Stackmann.

"Z hlediska dodávek (automobilů zákazníkům) to byl nejsilnější měsíc v historii podniku, a to nejen globálně, ale také na jednotlivých trzích v Číně, Kanadě, Chile, Polsku, Švédsku a na Slovensku. Jsou tu rovněž jasné známky vzestupu na domácím německém trhu," dodal.

Skupina Volkswagen zatím nezveřejnila údaje o souhrnném prodeji všech koncernových značek. Součástí skupiny je i mladoboleslavská Škoda Auto. V poslední době se objevily zprávy o možném přesunu části produkce škodovek do německých továren Volkswagenu.

Podle předsedy podnikové rady Škody Auto Jaroslava Povšíka chce Volkswagen přesunem výroby zajistit vytížení německých výrobních kapacit. "Nejde jim Passat, ale vidí, že Superb se prodává dobře, a rádi by si ho tam vzali," míní Povšík.

Mluvčí Volkswagenu dnes nicméně sdělil, že koncern v tuto chvíli žádné změny u své české značky Škoda Auto nechystá.

Zdroje z koncernu tento týden agentuře Reuters řekly, že vedení a odbory Volkswagenu chtějí, aby se část produkce koncernové divize Škoda Auto přesunula do Německa a aby česká divize platila více peněz za sdílené technologie.