Rekordní produkce domácích automobilek. Rostou navíc všichni výrobci

Zahájení výroby Škody Kodiaq

Zahájení výroby Škody Kodiaq Zdroj: ČTK

Nová Škoda Octavia
Nová Škoda Octavia
Nová Škoda Octavia
Zahájení výroby Škody Kodiaq
Automobilka Peugeot 14. února představila nový Peugeot 108, který se má vyrábět od května v automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína.
9
Fotogalerie

Tuzemské automobilky vyrobily za 11 měsíců letošního roku rekordních 1,251 milionu osobních aut, což je o osm procent více než ve stejném období loni. Růst zaznamenali všichni tři výrobci.

Největší Škoda Auto zvýšila produkci o víc než desetinu na 706 tisíc vozů, v nošovickém závodě Hyundai stoupla výroba o šest procent na 334 tisíc vozů a kolínská TPCA rostla o téměř 3,5 procenta na 211 tisíc vyrobených aut.

Celková produkce motorových vozidel všech kategorií stoupla o 8,7 procenta na 1,258 milionu. Nejvíce, 128 tisíc vozů, bylo vyrobeno v listopadu. "Výroba motorových vozidel zaznamenala proti předchozímu měsíci zvýšenou meziroční dynamiku o jeden procentní bod na 8,7 procenta. Vše naznačuje, že letos bude v České republice výrazně překročena hranice 1,3 milionu vyrobených motorových vozidel," uvedl odstupující prezident sdružení Martin Jahn.

Výroba autobusů klesla o 2,5 procenta na 4 vozidel. Firma Iveco bus zvýšila produkci o 3,4 procenta na 3526 vozů, SOR Libchavy naopak snížil produkci o více než třetinu na 233 autobusů.

Jediný tuzemský výrobce nákladních vozů Tatra zvýšil meziročně výrobu o polovinu na 1140 aut, naproti tomu výroba motocyklů v týnecké Jawě poklesla meziročně o více než třetinu na 1182 strojů.