Roman návrh na odvolání ustál, dál bude v čele dozorčí rady ČEZ

Martin Roman, ČEZ

Martin Roman, ČEZ Zdroj: Eduard Erben, E15

Martin Roman bude dál šéfovat dozorčí radě energetické společnosti ČEZ. Valná hromada polostátního gigantu totiž dnes odmítla návrh na jeho odvolání, který podal Ekologický právní servis (EPS), který je minoritním akcionářem ČEZ. EPS považuje Romanovo další působení v ČEZu za nepřípustné kvůli podezřelým zakázkám pro plzeňskou Škodu, kde Roman dříve působil ve vedení.

Vyšetřování, zda byl Martin Roman v gigantickém střetu zájmů a nezadával miliardové zakázky ČEZu své vlastní firmě, stále probíhá. V těchto dnech policie ověřuje pravost dokumentů, které jí poslala švýcarská prokuratura.

Dokud policie nepřijde s důkazy, že celá kauza byla vykonstruována, není myslitelné, aby byl Martin Roman v dozorčí radě a mohl tam po sobě uklízet stopy, argumentuje EPS. „Je řada důvodů se ptát, zda je ČEZ pod kontrolou vlády nebo naopak a valná hromada v tom hodně napoví,“ dodává David Ondráčka z Transparency International.

„Zatím je čas zastavit některé podezřelé zakázky pro Škodu Power z Romanovy éry, jako například výstavbu elektrárny v Prunéřově, pro kterou ČEZ podle svých vlastních dat nemá dost uhlí. Tím, že ministerstvo financí ponechává v čele dozorčí rady vyšetřovaného Romana, a odmítá zakázky pro Škodu nezávisle prověřit, porušuje podle našeho názoru zákon o majetku České republiky a odpovědné osoby mohou za svou nečinnost v budoucnu čelit právním následkům,“ uvedl Martin Fadrný z EPS.

Čtěte více:

Roman připustil vazby na firmy kolem Škody Plzeň, ČEZ prošetří zakázky

ČEZ a Škoda Plzeň: spojení, které může připravit Romana o křeslo v radě

Odvolejte Romana z dozorčí rady ČEZ, žádá protikorupční aliance

ČEZ ale dnes dozorčí radu částečně obměnil. Novými členy budou Jiří Volf, Robert Vacek a Milan Bajgar. Nahradí Liběnu Dobrovolnou a Jána Dzvoníka, kteří byli po roce ve funkcích odvoláni. Dozorčí rada ČEZ tak má nyní 11 členů.

Volf je poradcem ministra financí Miroslava Kalouska a dříve pracoval jako náměstek ministra financí. Vacek pracuje na úřadu vlády jako šéf sekce koordinace boje s korupcí. Bajgar je lékař a ředitel rehabilitačního centra v Čeladné.

Řadoví členové dozorčí rady ČEZ pobírají odměnu kolem 50 tisíc korun měsíčně. Předseda pobírá asi 100 tisíc Kč. Zástupci státní správy funkci vykonávají zadarmo.

Vlaná hromada ČEZ dnes také rozhodla, že firma vyplatí z loňského zisku dividendu 45 korun na akcii. Je to o pět korun méně než loni. Majoritní vlastník, kterým je stát, tak obdrží zhruba 16,9 miliardy korun, loni získal o dvě miliardy více.