Rusko poprvé zveřejnilo výši svých zásob ropy a zemního plynu

zemní plyn

zemní plyn Zdroj: ctk

Rusko poprvé ve své historii zveřejnilo objem svých zásob zemního plynu a ropy. Zatímco zásoby ropy činily k 1. lednu 2012 celkem 28,7 miliardy tun, zásoby plynu dosahovaly 68,4 miliardy metrů krychlových. Agentuře Interfax to dnes řekl ruský ministr přírodních zdrojů Sergej Donskoj.

Už od dobu Sovětského svazu byly zásoby ropy a zemního plynu považovaný za předmět státního tajemství. Ruský prezident Vladimír Putin však podle agentury DPA nařídil údaje o těchto komoditách zveřejnit, protože jejich uchování jako tajemství již není aktuální. „V době boje o investice je nerostné bohatství důležitým argumentem a není žádný důvod to skrývat,“ prohlásil ministr Donskoj.

Rusko je největším producentem ropy na světě a státní plynárenská společnost Gazprom je největším těžařem plynu na světě. V června těžba ropy stoupla o půl procenta na 10,53 milionu barelů denně, což byl nejvyšší údaj od rozpadu Sovětského svazu. Těžba zemního plynu však kvůli slabé poptávce klesla o téměř 12 procent na 1,5 miliardy metrů krychlových denně.

Produkce ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny. Zdanění energetického sektoru v současnosti zajišťuje téměř polovinu státních příjmů.