Růst prodeje aut v Německu začátkem roku zpomalil, odbyt VW klesl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Volkswagen

Prodej nových osobních automobilů v Německu se v lednu meziročně zvýšil o 3,3 procenta na 218.365 vozů, odbyt vozů největší automobilky Volkswagen se ale výrazně snížil. Tempo růstu celého trhu pak zpomalilo z prosincových osmi procent, plyne z oficiálních údajů Spolkového úřadu pro motorová vozidla (KBA).

Prodej vozů značky Volkswagen klesl meziročně o 8,8 procenta na 47 147 vozů. Značka Opel z americké skupiny General Motors naopak zaznamenala nárůst odbytu o 22 procent a počet registrací nových vozů americké značky Ford vzrostl o 19,2 procenta.

Výroba automobilů v Německu podle údajů německého sdružení automobilového průmyslu VDA v lednu klesla o dvě procenta na 413 800 vozů. Vývoz aut do zahraničí se snížil dokonce o šest procent na 313 600 vozů, uvedla agentura DPA.

Volkswagen loni v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Největší skandál v historii Volkswagenu donutil k odchodu dlouholetého generálního ředitele Martina Winterkorna a vedl k vyšetřování po celém světě.

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. V celém loňském roce se prodej nových osobních automobilů v Německu zvýšil o téměř šest procent na 3,21 milionu vozů. Zaznamenal tak již druhý rok růstu za sebou a poprvé za šest let překročil hranici 3,2 milionu.