Sedadla Borcad uspěla v Rusku

Sedadla Borcad ve vlaku Leo Express

Sedadla Borcad ve vlaku Leo Express Zdroj: e15 - Anna Vackova

Prestižního mezinárodního ocenění se v létě dočkala sedadla z dílny českého výrobce Borcad pro vlaky LEO Express. V konkurenci 4500 designu z 58 zemí světa získalo sedadlo Comfort cenu Red Dot Design v kategorii produktový design. Jeho autorem je přední český průmyslový designer Jiří Španihel, který svůj rukopis vtiskl i dalším produktům firmy Borcad, ať už se jedná o zdravotní či kolejovou techniku. Pro firmu to není první uznání, toto ocenění získala i loni za gynekologickou ordinaci Gracie.

Loni přitom již od této společnosti získal rekordní zakázku na 17 tisíc sedadel Regio Plus. Před podpisem je smlouva se společností Siemens na 370 kusů luxusních sedadel Excellent, kterými by měly být vybaveny prestižní vozy na trase Moskva-Petrohrad. Všechny kontrakty dosahují objemu v desítkách milionů korun. Ze strategických důvodů ovšem management nechce být konkrétnější, protože právě vyjednává o dalších zakázkách.

Z sedadla pro vlaky LEO Expressu Borcad před nedávnem obdržel ocenění za design. V konkurenci 4500 designu z 58 zemí světa získalo sedadlo Comfort cenu Red Dot Design v kategorii produktový design. Jeho autorem je přední český průmyslový designer Jiří Španihel, který svůj rukopis vtiskl i dalším produktům firmy Borcad, ať už se jedná o zdravotní či kolejovou techniku. Pro firmu to není první uznání, toto ocenění získala i loni za gynekologickou ordinaci Gracie.

Společnost Borcad dodala do vlaků Leo Express celkem 1 100 kusů špičkových sedadel Comfort, která budou umístěna ve třídách Business a Economy. „Spolupráce s firmou Leo Express je výbornou zkušeností. Majitel Leoš Novotný byl jeden z prvních, kdo pochopil nastávající trend zvyšujícího se komfortu při cestování. Vážím si i jeho odvahy, když na sebe vzal riziko objednání sedadel, která byla tehdy ještě ve stadiu prototypů,“ říká vlastník firmy Borcad Ivan Boruta.

Leoš Novotný: Čeští bankéři nevědí, co je to vlak

Frýdecko-místecký Borcad se za poslední roky vypracoval na úroveň předních evropských výrobců kolejové a zdravotnické techniky. Nabízí komplexní sortiment pro interiéry osobních vlaků. Sedadla dodává mimo jiné do vlaků obsluhujících všechna významná moskevská letiště, podílí se na dodávkách pro dějiště zimních olympijských her 2014 v Soči. Ve zdravotní technice se zaměřuje na vývoj, konstrukci a výrobu porodních postelí, gynekologických, transportních a dialyzačních křesel.

Ivan Boruta firmu založil v roce 1990 jako konstrukčně-vývojové studio. Borcad dnes zaměstnává 150 lidí, exportuje do 42 zemí světa a za rok 2011 dosáhl obratu 430 milionů korun.

Autorka je redaktorkou týdeníku Euro