Šéf ČEZ: Každý jaderný blok bude stát až 150 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Výstavba každého nového jaderného bloku v Česku bude stát řádově 120 až 150 miliard korun, předpokládá generální ředitel energetické firmy ČEZ firmy Daniel Beneš. Poslance ze sněmovního výboru pro životní prostředí upozornil, že je třeba vyjasnit roli státu při výstavbě jaderných elektráren.

„Nedovedu si představit, že by ČEZ vyhlásil, že bude stavět jadernou elektrárnu, a podařilo se mu to, aniž by do toho Česká republika nějakým způsobem vstupovala,“ řekl poslancům Beneš.

Vláda schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Podle něj je z pohledu státu žádoucí neodkladně zahájit přípravu výstavby jednoho jaderného bloku v elektrárně Dukovany a jednoho bloku v elektrárně Temelín s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách.

Beneš potvrdil, že jako první zřejmě dojde k vyhlášení tendru na stavbu jednoho nového bloku v Dukovanech. Předběžný harmonogram jeho vzniku je takový, že po vyhlášení tendru v nejbližších letech bude zhruba v roce 2020 vybrán dodavatel, následně bude zažádáno o územní rozhodnutí a povolení k výstavbě tak, aby stavba mohla být zahájena kolem roku 2025.

Následovat má výstavba nového bloku v Temelíně. O potenciálních druhých nových blocích v obou lokalitách je pak podle něj možné uvažovat kolem roku 2050.